Prima pagină » Știri externe » Brazilia dă în judecată producătorul chinez de mașini electrice BYD: „muncitorii, supuși condițiilor asemănătoare sclaviei”

Brazilia dă în judecată producătorul chinez de mașini electrice BYD: „muncitorii, supuși condițiilor asemănătoare sclaviei”

Procuratura pentru Dreptul Muncii din Brazilia (MPT) a intentat marți un proces împotriva companiei chineze BYD (Build Your Dreams), unul dintre cei mai mari producători mondiali de mașini electrice, acuzând-o de încălcarea gravă a drepturilor lucrătorilor. Două alte companii de construcții implicate în proiecte BYD sunt, de asemenea, vizate de anchetă.
Brazilia dă în judecată producătorul chinez de mașini electrice BYD: „muncitorii, supuși condițiilor asemănătoare sclaviei”
Sursa foto: Hepta

 

Autoritățile braziliene acuză producătorul chinez de presupus trafic internațional de persoane și menținerea lucrătorilor în condiții „asemenea sclaviei”. În acest context, procurorii solicită despăgubiri în valoare de 257 milioane de reali brazilieni (aproximativ 45 de milioane de dolari) pentru daune moralem, scrie bahanews.

Potrivit comunicatului oficial emis de Parchetul Muncii, suma cerută acoperă „de 21 de ori salariul contractual, plus un salariu pentru fiecare zi în care muncitorii au fost supuși condițiilor asemănătoare sclaviei, plata compensațiilor legale restante și respectarea normelor de protecție a muncii din Brazilia”. De asemenea, autoritățile cer garanții că lucrătorii nu vor mai fi supuși traficului de persoane sau muncii forțate.

Ca efect imediat al anunțului, acțiunile companiei BYD s-au prăbușit cu 10,22% în timpul sesiunii de tranzacționare de marți, reflectând impactul major al acuzațiilor asupra încrederii investitorilor.

BYD nu a oferit până în acest moment un punct de vedere oficial cu privire la acuzațiile aduse.

Aceasta nu este prima dată când o companie multinațională activă în Brazilia se confruntă cu acuzații legate de condițiile de muncă ale angajaților. Tot mai multe inițiative din partea autorităților braziliene vizează combaterea muncii forțate și a abuzurilor sistematice în lanțurile de producție și construcție.