Budapesta îşi apără decizia de a permite unui avion rus încărcat cu blindate să tranziteze Ungaria

Ungaria îşi apără decizia de a permite tranzitarea spaţiului său aerian de un avion rus ce transporta vehicule blindate BRDM-2 către Serbia, în pofida sancţiunilor UE ce vizează produsele militare de provenienţă rusească, informează site-ul Politico.eu.

3273 afișări
Imaginea articolului Budapesta îşi apără decizia de a permite unui avion rus încărcat cu blindate să tranziteze Ungaria

Budapesta îşi apără decizia de a permite unui avion rus încărcat cu blindate să tranziteze Ungaria

Gergely Gulyás, şeful de Cabinet al premierului Viktor Orban, a declarat miercuri că a fost permis tranzitul prin spaţiul aerian ungar deoarece marfa nu era transportată de o aeronavă militară, ci de una civilă, care nu necesită un acord special de tranzit.

"Desigur că am fost notificaţi în legătură cu o aeronavă civilă care a pătruns în spaţiul aerian ungar, dar este în totalitate vorba de o notificare tip protocol, care doar este confirmată", a declarat Gulyás, adăugând că, din motive geografice, înainte de ajunge deasupra Ungariei, avionul rus a trebuit să traverseze şi spaţiul aerian al Poloniei şi Slovaciei, alte două state membre UE.

Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat că "implementarea măsurilor restrictive ale UE este responsabilitatea statelor membre UE".

Ministerul Apărării de la Belgrad a anunţat sâmbătă că zece vehicule blindate de tip BRDM-2 au fost transportate pe cale aerului din Rusia până în Serbia, în cadrul cooperării tehnico-militare între cele două state.

Anterior, conform ediţiei din Republica Moldova a agenţiei de presă Sputnik, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenţia privind navigaţia pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate provenind din Rusia. Potrivit surselor citate, ar fi fost oprite aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de transportoare blindate BRDM-2.

Ministerul român al Afacerilor Externe a oferit vineri precizări referitoare la acuzaţiile Serbiei, afirmând că România nu ar fi putut emite o licenţă de tranzit pentru produse militare de provenienţă rusească din cauza sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană.

La scurt timp, Ministerul rus al Apărării a negat că România ar fi oprit vehicule blindate ruse, precizând că au fost vehiculate "minciuni" şi că transportul a ajuns în Serbia.

"Ministerul rus al Apărării nu a trimis niciodată nave pentru transportarea echipamentelor militare pe Dunăre spre Serbia. Toate relatările despre astfel de transporturi şi despre presupusa oprire de către România a vaselor ruse cu vehicule blindate sunt minciuni absolute", se arată într-un comunicat oficial al instituţiei transmis vineri seară.

Serbia a primit gratuit de la Rusia 30 de tancuri T-72 şi 30 de de vehicule blindate BRDM-2, dar şi mai multe aeronave multirol MiG-29. Totodată, cele două părţi poartă discuţii pe tema livrării către Serbia a sistemelor antiaeriene Buk-M1, Buk-M1 şi Tunguska, informează agenţia de ştiri Tass.

Taguri:
ungaria,
rusia,
serbia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici