Camera Lorzilor impune noi CONDIŢII Guvernului Theresa May: Parlamentul trebuie să APROBE rezultatul negocierilor Brexit

Camera Lorzilor a impus, marţi, noi condiţii Guvernului Theresa May în negocierile cu Uniunea Europeană pe tema Brexit, ignorând apelurile Executivului de la Londra în sensul flexibilităţii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

7719 afișări
Imaginea articolului Camera Lorzilor impune noi CONDIŢII Guvernului Theresa May: Parlamentul trebuie să APROBE rezultatul negocierilor Brexit

Camera Lorzilor impune noi CONDIŢII Guvernului Theresa May: Parlamentul trebuie să APROBE rezultatul negocierilor Brexit

Camera superioară a Parlamentului britanic a aprobat cu 366 de voturi favorabile şi 268 împotrivă următorul amendament: acordul Londrei cu UE privind condiţiile ieşirii din Blocul comunitar şi termenii viitoarei relaţii bilaterale ori lipsa unui acord (în cazul eşecului negocierilor) trebuie aprobate de Parlamentul britanic înainte de Parlamentul European.

Guvernul Theresa May a promis deja Parlamentului că va putea aproba acordul, dar decizia Camerei Lorzilor va limita abilităţile de negociere ale Londrei în relaţia cu Bruxellesul, care ar putea acum să ofere un acord dezavantajos Marii Britanii în speranţa că acesta va fi blocat de Parlament.

Guvernul britanic speră să excludă aceste amendamente când planul Brexit va ajunge din nou în Camera Comunelor.

Săptămâna trecută, Camera Lorzilor a respins planul privind ieşirea din Uniunea Europeană în forma prezentată de Guvernul Theresa May, introducând un amendament în sensul protejării cetăţenilor europeni aflaţi în Marea Britanie, în ceea ce a fost prima înfrângere suferită de Guvernul Theresa May, astfel că proiectul va reveni în Camera Comunelor.

Harriet Harman, un membru laburist al Camerei Comunelor, a salutat poziţia Camerei Lorzilor. "Salut decizia Camerei Lorzilor de protejare a cetăţenilor UE. (...) Îndemn premierul să nu încerce să elimine acest amendament pentru a nu prelungi situaţia incertă deranjantă pentru cei trei milioane de cetăţeni UE care aduc o contribuţie atât de importantă în ţara noastră", a subliniat deputatul Partidului Laburist (de opoziţie).

Camera Comunelor a aprobat, pe 8 februarie, planul detaliat al Guvernului Theresa May de a declanşa, probabil în martie, procedura de scoatere a ţării din Uniunea Europeană şi mandatul de negociere a condiţiilor Brexit. Un amendament care prevedea obligativitatea acordării dreptului de rezidenţă permanentă, după Brexit, tuturor cetăţenilor UE care se află în Marea Britanie fusese respins de Camera Comunelor. Acum, planul modificat va fi dezbătut în Camera Comunelor pe 13-14 martie, unde se va stabili dacă amendamentele vor fi menţinute.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici