"Vă pot asigura că autorităţile canadiene vor continua să-şi asume suveranitatea (…) Nu este adevărat că poziţia Canadei va fi slăbită deoarece Rusia a decis să prezinte o opinie", a adăugat el, reamintind că "problema suveranităţii" este unul dintre pilonii politicii canadiene în zona Arctică.
"Suntem neclintiţi în privinţa aliaţilor noştri, dar şi a altor ţări care vor să vină cu veleităţi", a spus Cannon.
El a adăugat că va avea ocazia să discute în viitorul apropiat cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavorv, şi îi va reaminti acestuia hotărârea Canadei de a-şi asuma responsabilitatea în privinţa suveranităţii.
Cannon a precizat că politica ţării sale va fi mult mai complexă decât "simpla militarizare" în privinţa altor subiecte referitoare la zona Arcticii, cum sunt "patrimoniul natural şi de mediu, dezvoltarea economică sau structurile de administrare care trebuie create".
Strategia rusă pentru Arctica, regiune bogată în hidrocarburi şi disputată de multe ţări, a fost aprobată în data de 18 septembrie de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, însă a fost publicată recent pe site-ul Consiliului de securitate rus. "Este necesară înfiinţarea de unităţi militare (…) în zona arctică a Federaţiei Ruse, pentru a asigura securitatea militară a acesteia", afirmă documentul, adăugând că activitatea de "supraveghere a ţărmurilor" va fi încredinţată Serviciului Federal de Securitate.