Care este principalul subiect al Consiliului NATO-Rusia de luni: "Întreaga idee cu întăririle este de a preveni un conflict"

Consiliul NATO-Rusia se va reuni pe data de 19 decembrie, pentru a treia oară anul acesta, iar printre principalele subiecte ale întrunirii figurează desfăşurarea de trupe al Alianţei Nord-Atlantice în Polonia şi statele baltice, notează agenţia de ştiri Reuters.

1901 afișări
Imaginea articolului Care este principalul subiect al Consiliului NATO-Rusia de luni: "Întreaga idee cu întăririle este de a preveni un conflict"

Moscova s-a declarat îngrijorată de desfăşurare unor trupe NATO în apropierea frontierelor sale vestice.

"Sperăm că vom avea o discuţie sinceră despre situaţia de securitate din Europa...inclusiv...consecinţele consolidării NATO pe flancul estic", a declarat ambasadorul rus la NATO, Alexander Grushko.

Pe de altă parte, aliaţii NATO, în principal Germania, au anunţat că vor explica Rusiei că desfăşurarea în Polonia şi statele baltice a celor patru batalioane multinaţionale, cu un efectiv total de până la 4.000 de militari, are doar rol defensiv.

Alianţa Nord-Atlantică mai afirmă că această măsură este una modestă comparativ cu efectivele militare desfăşurate de Rusia în zonă, NATO estimând că aproximativ 330.000 de militari ruşi se află dislocaţi la frontiera de vest a ţării.

"Întreaga idee cu întăririle este de a preveni un conflict", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, Franţa şi Germania încearcă să convingă Rusia să implementeze termenii unui acord de pace pentru estul Ucrainei.

Un înalt oficial NATO a declarat pentru Reuters că este puţin probabil ca reuniunea de luni să genereze vreun rezultat major, mai ales că membrii Alianţei Nord-Atlantice aşteaptă învestirea preşedintelui-ales al Statelor Unite, Donald Trump, eveniment programat să aibă loc în luna ianuarie.

Recent, reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO, Douglas Lute, a declarat că, în opinia sa, Rusia nu intenţionează să atace Alianţa Nord-Atlantică, însă Moscova a devenit o sursă de instabilitate, incertitudine şi imprevizibilitate.

În ceea ce priveşte reuniunea NATO-Rusia la nivel de ambasadori, programată să se desfăşoare luni la Bruxelles, Lute a declarat că problema securităţii cibernetice nu se află pe agenda discuţiilor, însă "îmi imaginez că mai mulţi aliaţi vor aduce în discuţie acest tipar de influenţă malignă care este observabilă nu doar în Statele Unite (…) dar şi în cazul altor state democratice din Alianţă".

Ultima reuniune NATO-Rusia a avut loc pe data de 13 iulie, la patru zile după summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Varşovia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici