Ce este uraniul sărăcit şi de ce efectele sunt mortale

Efectele armelor de acest tip sunt grele, atât pentru militarii care suferă atacuri, dar şi pentru populaţiile care locuiesc în acele teritorii, chiar şi la mulţi ani de la încheierea unui conflict.

5896 afișări
Imaginea articolului Ce este uraniul sărăcit şi de ce efectele sunt mortale

Ce este uraniul sărăcit şi de ce efectele sunt mortale

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de îmbogăţire a uraniului. Este definit ca „sărăcit” deoarece în timpul procesului de îmbogăţire procentul izotopului fisionabil U-235 este redus de la 0,7% la 0,2%.

Are o radioactivitate care corespunde cu mai puţin de 60% din cea a uraniului natural. Uraniul natural nu are duritatea wolframului, dar poate fi întărit.

În cele din urmă se formează un singur cristal metalic mare, o structură foarte puternică, care are avantajul de a costa mai puţin decât wolfram şi de a avea un impact devastator asupra ţintelor lovite, de exemplu tancurile inamice.

Armele cu uraniu sărăcit au fost întotdeauna simbolul unui mare succes tehnologic.

Stefania Divato, jurnalist şi autoarea cărţii „Uranium, the invisible enemy”, a scris despre italieni care s-au îmbolnăvit de cancer după misiunile din Kosovo.

„OMS a afirmat-o în ianuarie 2003: în locurile supuse bombardamentelor, în timp ce se joacă, copiii puteau ingera particule mici de sol contaminat. Oamenii care trăiesc sau lucrează în zonele bombardate pot inhala particule contaminate sau pot consuma alimente şi apă contaminate”, scrie Divato.

Deşi uraniul este slab radioactiv, dacă este inhalat în cantităţi foarte mari, atunci există riscul de cancer”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici