Ceremonii în Europa şi SUA la 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Europa şi Statele Unite comemorează 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial printr-o serie de ceremonii şi evenimente, desfăşurate de joi până sâmbătă, relatează BBC News Online.

345 afișări
Imaginea articolului Ceremonii în Europa şi SUA la 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ceremonii în Europa şi SUA la 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

Mai mulţi lideri europeni, între care şi preşedintele român Klaus Iohannis, s-au reunit joi seara în portul polonez Gdansk, pentru a participa la o ceremonie la Westerplatte, unde s-au tras primele focuri de armă în timpul războiului. Evenimentul din Gdansk a fost marcat prin 21 de salve de armă, la miezul nopţii.

Comemorarea de la Gdansk a fost considerată un gest de dispreţ faţă de Parada Victoriei din Rusia, de sâmbătă, care va fi boicotată de liderii occidentali din cauza conflictului din Ucraina. Ceremonii vor avea loc de asemenea la Paris, Londra, Berlin şi Washington.

În cadrul unui discurs, preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a afirmat că războiul a început prin cooperarea a două regimuri totalitare, conduse de Hitler şi Stalin. El a adăugat că victoria împotriva Germaniei naziste în 1945 nu a adus libertate, ci comunism şi Cortina de Fier. Aceste diviziuni au luat sfârşit odată cu integrarea regiunii în Uniunea Europeană, a continuat liderul polonez.

La evenimentele din Gdansk au participat preşedinţii mai multor ţări, printre care Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, România şi Ucraina, dar şi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, a afirmat la Gdansk că situaţia din acest an în Europa este asemănătoare celei din 1939, când Germania nazistă a început al Doilea Război Mondial. "Amintiţi-vă cât de fragilă era lumea în 1939 şi remarcaţi cât de fragilă este în 2015", a semnalat preşedintele ucrainean.

"În prezent, există un conflict între dorinţă şi politică, între valori şi interese materiale şi trebuie să facem totul pentru ca erorile din anii '30 să nu se repete. Conflictul pe scară largă în Europa pare mult mai aproape acum decât era pe atunci", a avertizat Poroşenko.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au înrăutăţit după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi i-a sprijinit pe separatiştii din Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei.

Rusia, care a pierdut cei mai mulţi cetăţeni în război dintre toate ţările, organizează sâmbătă o paradă militară în Piaţa Roşie din Moscova, la care a invitat numeroşi lideri străini. Aproximativ 16.000 de militari urmează să defileze în cadrul paradei din Piaţa Roşie, alături de sute de echipamente militare. Principala "vedetă" a acestui spectacol este tancul T-14 Armata, care urmează să intre în serviciu abia peste un an. Moscova se laudă că este cel mai puternic tanc din lume.

Parlamentul german s-a întrunit vineri într-o sesiune specială pentru a comemora sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a depus o jerbă la un cimitir al soldaţilor sovietici.

În Franţa, unde Ziua Victoriei în Europa este sărbătoare naţională, preşedintele Francois Hollande, alături de premierul Manuel Valls şi secretarul de Stat american John Kerry, a depus o jerbă la mormântul soldatului necunoscut de la Arcul de Triumf din Paris.

Olanda a marcat evenimentul miercuri, aducând un tribut forţelor canadiene care i-au învins pe naziştii din ţară.

În Statele Unite, va avea loc o ceremonie la memorialul celui de-al Doilea Război Mondial din Washington, urmată de un zbor în formaţie efectuat de avioane de epocă.

Un moment de reculegere a fost ţinut vineri la Cenotaful din Londra, pentru a marca momentul în care Winston Churchill a anunţat că războiul cu Germania s-a încheiat, iar în cursul serii vor fi aprinse peste 200 de torţe în Marea Britanie.

Regina Elizabeth a II-a - care în Ziua Victoriei, în calitate de prinţesă, a făcut cu mâna mulţimii de la balconul Palatului Buckingham, alături de părinţii săi, Regele George al VI-lea şi Regina Elizabeth - va participa duminică la o slujbă la Catedrala Westminster. După slujbă, veterani şi membri ai forţelor armate vor participa la o paradă de-a lungul bulevardului Whitehall, trecând prin faţa balconului de unde Churchill şi-a susţinut discursul.

Pe lângă ceremoniile de comemorare, petreceri de stradă şi concerte vor avea loc de asemenea în toată ţara, pentru a recrea spiritul de sărbătoare care a definit acea zi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici