- Home
- Externe
-
TOKYO, (13.06.2012, 13:33)
- Clava Ungureanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
China a încălcat embargoul ONU: A livrat Coreei de Nord patru lansatoare de rachetă
China a livrat patru vehicule lansatoare de rachetă Coreei de Nord în 2011, încălcând rezoluţiile ONU, care interzic furnizarea de armament regimului de la Phenian, potrivit ediţiei de miercuri a cotidianului japonez, Asashi Shimbun.
1030 afișări

China a încălcat embargoul ONU: A livrat Coreei de Nord patru lansatoare de rachetă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Experţii au acuzat China, principalul aliat al Coreei de Nord, de încălcara embargoului ONU, în urma unui marş militar, la 15 aprilie la Phenian, în cadrul căruia au identificat un vehicul lansator de rachetă de tip T.E.L (transportor-aruncător-lansator) de provenienţă chineză.
Ptrivit publicaţiei Asashi Shimbun, care citează diferite surse guvernamentale nippone, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud ştiu de livrările ilicite ale Chinei către Coreea de Nord, pe aproape un an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: „Digi (RCS RDS) a dobândit, cu sprijinul instituțiilor statului și în disprețul legii, monopolul absolut al piețelor audiovizualului și comunicațiilor”
-
Adrian Sârbu: Digi a dobândit, cu sprijinul statului, monopolul absolut al pieţelor audiovizualului
-
Healthcare Trends. Când alegem să facem RMN? Radiologia, componentă de bază a diagnosticului medical, dar România are 1.000 de specialişti la 500.000 de pacienţi oncologici
-
Şeful serviciului de informaţii din Ucraina: Vladimir Putin a supravieţuit unei tentative de asasinat
Sateliţii de spionaj ai celor trei aliaţi au urmărit transportul celor patru T.E.L. pe un cargo înmatriculat în Cambodgia, "Harmony Wish", care a plecat din Shanghai la 1 august şi a ajuns la Nampho, pe coasta de vest a Coreei de Nord pe 3 august.
Natura vehiculelor livrate a fost confirmată de documentele de export întocmite de un intermediar la Shanghai şi preluate de gărzile de coastă japoneze în cadrul unei percheziţii a navei în portul Osaka (în sudul Japoniei), în octombrie.
Washingtonul, Tokyo şi Seulul au evitat să facă public acest caz sperând ca Beijingul să facă presiuni asupra Coreei de Nord pentru a o convinge să reia negocierile privind programul său nuclear şi să renunţe la un al treilea test nuclear, precizează aceeaşi sursă.
ONU a adoptat două seturi de sancţiuni împotriva Coreei de Nord în 2006 şi 2009, după fiecare test nuclear efectuat de regimul de la Phenian. Rezoluţiile 1718 şi 1874 interzic treansferul către Phenian de armament greu, tehnologie susceptibilă de a fi folosită pentru fabricarea de armament nuclear şi materiale conexe.
Aceste sancţiuni au fost întărite şi sprijinite de Beijing, după eşecul tenttivei Coreei de Nord de a pune pe orbită, la 13 aprilie, un satelit al cărui lansator a fost considerat de Washington şi aliaţii săi o rachetă balistică deghizată. Dispozitivul s-a scufundat în Marea Galbenă, la 165 de kilometri de coasta sud-coreeană.



Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




ULTIMA ORǍ
vezi mai multe