China vede egalitatea cu SUA la medaliile olimpice de aur drept un semn că poate rivaliza pe scena globală

Mass-media de stat din China a folosit medaliile de aur obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris, fiind la egalitate cu SUA cu câte 40, ca cel mai recent semn că poate rivaliza cu America pe scena globală.

Urmărește
590 afișări
Imaginea articolului China vede egalitatea cu SUA la medaliile olimpice de aur drept un semn că poate rivaliza pe scena globală

SUA şi China au condus detaşat în clasament la numărul de medalii de aur, dublu faţă de cele 20 ale Japoniei de pe poziţia a treia. Aceasta a fost cea mai bună performanţă a Chinei la o ediţie de Jocuri Olimpice desfăşurată în străinătate şi cea mai bună performanţă împotriva SUA din 2008, la Beijing, când a câştigat 48 de medalii de aur, faţă de 36 pentru America. 

Inevitabil, rezultatele au devenit rapid un subiect de discuţie politică.

"Schimbările în realizările olimpice ale Chinei şi SUA nu ar trebui privite izolat - această schimbare în sine este o reflectare a unei tendinţe istorice de neoprit", a declarat luni tabloidul naţionalist chinez Global Times într-un editorial.

Performanţele olimpice primesc interpretări politice cel puţin de la Jocurile din 1936 de la Berlin încoace.

Un alt site naţionalist chinez, Guancha.cn, a publicat un articol de opinie al unui profesor universitar de elită privind rezultatele finale din Franţa.

"Faptul că Jocurile Olimpice de la Paris au devenit un nou domeniu de competiţie între China şi SUA reflectă profund confruntarea tot mai mare dintre cele două ţări pe scena internaţională", a scris Shen Yi, profesor de politică internaţională la Universitatea Fudan din Shanghai. "Atletismul nu mai este doar un concurs de îndemânare şi forţă fizică, ci a devenit un mijloc important de a afişa soft power-ul naţional şi de a menţine imaginea internaţională".

Chiar dacă cele două ţări sunt la egalitate în ceea ce priveşte numărul medaliilor de aur, americanii au un avantaj clar  la total, cu 126 faţă de 91. Acest lucru a stimulat încercările de a depăşi SUA.

Unii internauţi chinezi au susţinut că două medalii de aur câştigate de Hong Kong şi două de Taiwan ar trebui să fie adăugate Chinei, ajungând astfel la 44 şi depăşind SUA.

Hong Kong este o regiune administrativă specială a Chinei, dar concurează sub un steag separat, la fel ca insula Taiwan, pe care Beijingul o consideră o provincie separatistă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici