Cinci persoane ucise în Egipt, în confruntări între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi

Cinci persoane au fost ucise duminică în contruntări între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi, huiduit la un an de la învestitura sa, în manifestaţii masive care i-au cerut demisia.

420 afișări
Imaginea articolului Cinci persoane ucise în Egipt, în confruntări între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi

Două persoane ucise în Egipt, în confruntări între susţinători şi opozanţi ai lui Morsi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestanţii au participat la cea mai amplă procesiune după revolta care a dus la demisia lui Hosni Mubarak în 2011, scandând "afară" şi "poporul vrea înlăturarea regimului".

Armata egipteană estimează la "câteva milioane" numărul manifestanţilor care au ieşit în stradă, a declarat o sursă militară. Este vorba de "cea mai mare manifestaţie din istoria Egiptului", a adăugat a această sursă, sub protecţia anonimatului

O persoană a fost ucisă în guvernoratul Beni Suef, iar alte trei în provincia Asyut (la sud de oraşul Cairo) în confruntări care s-au soldat cu zeci de răniţi în apropierea unor sedii ale mişcării Fraţii Musulmani, potrivit serviciilor de securitate.

În Cairo sediul mişcării islamiste, din care provine Morsi, a fost atacat cu cocteiluri Molotov şi cu arme de foc. Un bărbat în vârstă de 26 de ani a fost ucis cu un glont în cap, iar mai multe zeci de persoane au fost rănite în ciocniri violente care au continuat până noaptea târziu, potrivit unei surse medicale.

În Piaţa Tahrir, locul simbolic al revoltei împotriva lui Hosni Mubarak, mulţimea s-a înghesuit fluturând cartonaşe roşii la adresa preşedintelui.

"Sunt aici pentru că Morsi, pe care l-am votat, m-a trădat şi nu şi-a îndeplinit promisiunile. Egiptul va fi liber, din nou începând de la Tahrir", a afirmat Mohammed Samir, venit din Mansurah (în delta râului Nil) pentru a protesta în capitală.

Manifestanţii s-au adunat fără incidente în apropierea palatului prezidenţial, în cartierul Heliopolis în alte pieţe din capitală.

De asemenea, manifestaţii anti-Morsi au loc în Alexandria (nordul Egiptului), al doilea oraş ca mărime al ţării, la Menuf şi Mahallah, în delta râului Nil, precum şi la Port-Said şi Suez, pe canalul cu acelaşi nume, şi chiar în oraşul natal al lui Morsi, Zagazig, la nord-est de Cairo.

Preşedinţia a reacţionat afirmând că "dialogul este singura cale de a ajunge la o înţelegere" şi că este "deschisă pentru a lansa un dialog naţional veritabil şi serios".

Coaliţia pricipală a opoziţiei din Egipt i-a îndemnat însă pe manifestanţi să rămână în stradă până la demisia regimului "dictatorial" al preşedintelui Morsi, acuzat de guvernare în folosul islamiştilor şi colaps economic.

Unul dintre liderii opoziţiei, naţionalistul de extremă stângă Hamdeen Sabbahi, i-a cerut armatei să "acţioneze" pentru "a face să fie respectată voinţa poporului" dacă Morsi nu va demisiona.

După ce opt persoane au fost omorâte în confruntările care au precedat manifestaţiile de duminică, inclusiv un american, militarii s-au declarat pregătiţi pentru a interveni dacă situaţia se va agrava.

Pentru a preveni tulburari grave, armata şi poliţia au fost dislocate în întreaga ţară pentru a întări protecţia instalaţiilor vitale, în special a Canalului Suez.

"Ziua judecăţii"

Militanţii islamişti s-au stabilit începând de vineri în cartierul Nasr City, în apropierea palatului prezindenţial, pentru a apăra "legitimitatea" primului şef de stat egiptean ales prin vot liber. Numărul militarilor era de 25.000 duminică seara, potrivit armatei.

Ziua de duminică a reprezentat punctul culminant al campaniei Tamarrod (rebeliune, în arabă), mişcare ce stă la originea apelurilor de a manifesta masiv pentru demisia lui Morsi în ziua aniversară a învestirii sale.

Tamarrod asigură că vor fi strânse aproximativ 22 de milioane de semnături pentru organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate, ceea ce depăşeşte numărul alegătorilor lui Morsi în iunie 2012 (13,23 milioane).

După un an de preşedinţie agitată, marcată de numeroase crize, Morsi îşi trăieşte "ziua judecăţii", au titrat duminică mai multe ziare.

Oponenţii lui Morsi denunţă o derivă autoritară a puterii menită să instaureze un regim dominat de islamişti, precum şi incapacitatea preşedintelui de a relansa economia.

Susţinătorii lui Morsi sunt totuşi de părere că legitimitatea sa derivă din primele alegeri prezidenţiale libere din istoria Egiptului. Ei acuză opoziţia laică de nostalgie faţă de vechiul regim.

Instabilitatea din Egipt, cea mai populată ţară arabă, cu peste 80 de milioane de locuitori, suferă de o criză economică datorată inflaţei, şomajului în creştere şi deprecierii monedei naţionale.

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut sâmbătă lui Morsi şi opoziţiei să realizeze un dialog "mai constructiv".

Departamentul de Stat american a anunţat că o parte a personalului său diplomatic va părăsi Egiptul din cauza situaţiei locale instabile, iar mai multe state, inclusiv Franţa şi Marea Britanie, şi-au avertizat cetăţenii să fie mai prudenţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici