Cincisprezece morţi şi 36 de supravieţuitori, în urma accidentului aviatic din Venezuela

Treizeci şi şase de persoane au supravieţuit, iar 15 au decedat, în urma prăbuşirii unui avion al companiei venezuelane Conviasa, luni, în apropiere de Puerto Ordaz, în sud-estul Venezuelei, potrivit unui bilanţ definitiv comunicat de ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor.

32 afișări
Imaginea articolului Cincisprezece morţi şi 36 de supravieţuitori, în urma accidentului aviatic din Venezuela

Cincisprezece morţi şi 36 de supravieţuitori, în urma accidentului aviatic din Venezuela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În total, avem 36 de supravieţuitori şi 15 morţi. Persoanele care au supravieţuit au fost preluate", a declarat Francisco Garces.

Potrivit acestuia, majoritatea răniţilor suferă de traumatisme şi arsuri, dar viaţa nu le este pusă în pericol. Unii au fost deja externaţi.

"Este un miracol", a apreciat Francisco Rangel Gomez, guvernatorul statului Bolivar, unde a avut loc accidentul.

"Toţi cetăţenii Venezuelei sunt în doliu, plini de durere din cauza acestei tragedii", precizează, într-un comunicat, preşedintele Hugo Chavez, care a decretat trei zile de doliu naţional în întreaga ţară.

Avionul ATR-42-300, decolat de pe insula Margarita, din Caraibe, unul dintre punctele de atracţie ale turismului venezuelan, transporta 47 de pasageri şi patru membri ai echipajului.

El s-a prăbuşit din motive încă necunoscute la aproximativ zece kilometri de Puerto Ordaz, unde urma să aterizeze, potrivit autorităţilor.

Avionul a luat foc la contactul cu solul şi a fost pe punctul de a se rupe în două. Serviciile de protecţie civilă au sosit rapid în zonă cu elicoptere medicale pentru transportarea răniţilor. O unitate medicală cu echipament de îngrijire pentru arşi s-a deplasat de asemenea la faţa locului.

"Având în vedere starea avionului, cred că am avut noroc", a apreciat Francisco Garces, potrivit căruia intervenţia serviciilor de urgenţă a dus la evitarea unui bilanţ mai mare.

Se pare că pilotul a "pierdut controlul" aparatului de zbor, un bimotor cu elice al companiei publice venezuelane Conviasa, dar a avut timp să avertizeze turnul de control că avea probleme tehnice, a declarat guvernatorul Rangel Gomez.

"Lucrăm în strânsă colaborare cu compania şi autorităţile pentru a înţelege cauzele accidentului. Deocamdată, acestea nu sunt cunoscute", a precizat un purtător de cuvânt al ATR, la Paris.

Avionul s-a prăbuşit în zona unor instalaţii aparţinând grupului siderurgic Sidor, dar niciun muncitor nu şi-a pierdut viaţa şi nu au fost înregistrate pagube materiale, pentru că nicio persoană nu se afla la locul producerii accidentului, unde erau depozitate doar deşeuri industriale, a subliniat guvernatorul.

Angajaţii acestei oţelării au fost primii care au oferit ajutor pasagerilor.

"Am auzit impactul şi am văzut avionul în flăcări. Am plecat să îi ajutăm pe răniţi. Erau în stare de şoc. Nu ştiau unde se află, nici ce s-a întâmplat. Pompierii au ajuns în cinci minute", a explicat un angajat al uzinei.

Ultimul accident aviatic major care a avut loc în Venezuala s-a produs în februrie 2008 şi a vizat tot un ATR-42-300. Avionul companiei Santa Barbara s-a prăbuşit în Anzi, provocând moartea a 46 de persoane.

Cu trei ani înainte, 160 de persoane, dintre care 152 provenind din Martinica, şi-au pierdut viaţa într-un alt accident aerian survenit la Maracaibo, în vestul Venezuelei. Un raport oficial atribuise producerea acestui accident unei erori umane.

Avioanele de tip ATR sunt fabricate de o societate europeană deţinută în mod egal de grupul european de aeronautică EADS şi Alenia (grupul Finmeccanica).

Întreprinderea, cu sediul la Toulouse, în sud-vestul Franţei, având 850 de salariaţi, este lider mondial în sectorul său de activitate (turbopropulsoare de 50 şi 75 de locuri), cu 58 la sută din vânzări, faţă de 42 la sută obţinute de concurentul său, producătorul canadian Bombardier. Cifra sa de afaceri a ajuns la 1,1 miliarde de euro în 2009.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici