Comentarii ample în presa internaţională privind Consiliul NATO-Rusia de la Bucureşti

Consiliul NATO-Rusia a generat comentarii ample în ziarele internaţionale, presa de limbă franceză concentrându-se în special pe figura preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce publicaţiile de limbă engleză subliniază armonia care a mascat divergenţele existente între participanţi.

35 afișări
Imaginea articolului Comentarii ample în presa internaţională privind Consiliul NATO-Rusia de la Bucureşti

Comentarii ample în presa internaţională privind Consiliul NATO-Rusia de la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

La şase ani de la crearea Consiliului NATO-Rusia, preşedintele rus a înregistrat un prim succes la Bucureşti, după aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a ţărilor baltice şi a altor republici semnatare ale Pactului de la Varşovia, relatează cotidianul francez Le Figaro, în ediţia electronică.

În faţa unei Rusii hotărâte să se folosească de puterea sa redobândită, Occidentul ezită între cooperarea pentru adaptarea la globalizare şi confruntarea ideologică moştenită din timpul Războiului Rece, pe baza logicii sferelor de influenţă, scrie cotidianul francez, subliniind că această ambiguitate nu a putut fi eliminată la summitul de la Bucureşti.

La rândul său, Liberation scrie că la primul şi ultimul său "summit NATO", Vladimir Putin nu a lăsat deloc garda jos în faţa unei organizaţii care pare în plină expansiune către est, situaţie pe care preşedintele rus o resimte ca pe o ameninţare. Vineri, la Bucureşti, a apărut un lider "mereu în gardă, crispat şi prost dispus", comentează cotidianul francez.

Şi presa elveţiană acordă spaţii ample summitului NATO-Rusia de la Bucureşti, cotidianul Tribune de Geneve caracterizând apariţia lui Vladimir Putin drept "o mână de fier într-o mănuşă de catifea". "Înaintea întâlnirii cu omologul său american, preşedintele rus s-a dovedit în acelaşi timp constructiv şi combativ", potrivit comentariilor unui diplomat occidental, scrie publicaţia elveţiană.

Cotidianul Le Temps accentuează pragmatismul liderului rus, care a preferat să enumere riscurile pe care le-ar antrena o postură ameninţătoare faţă de Moscova. "Puteţi să vă dispensaţi de Rusia în lupta împotriva terorismului, sau în operaţiunile desfăşurate în prezent în Afganistan?", au fost întrebările lansate de Putin la conferinţa de presă.

Agenţia americană Associated Press consideră însă că preşedintele american şi omologul său rus au încercat să atragă atenţia vineri asupra cooperării, declarând că Războiul Rece s-a încheiat, dar conflictele privind securitatea au rămas nerezolvate.

Subliniind că soluţia de compromis găsită la summitul NATO mulţumeşte pe toată lumea, agenţia Reuters se concentrează pe discursul împăciuitor al preşedintelui rus, care declară: "Să fim prieteni, oameni buni".

Un comentariu amplu pe această temă a fost publicat şi de agenţia rusă de stat RIA Novosti, care susţine că deşi era aşteptat un nou Munchen la Bucureşti, acest lucru nu s-a produs.

Putin a pronunţat la Munchen un rechizitoriu împotriva Statelor Unite: "Statele Unite îşi depăşesc frontierele naţionale în toate domeniile, iar acest lucru este periculos, nimeni nu se simte mai în siguranţă pentru că nimeni nu mai poate găsi refugiu în spatele dreptului internaţional". De data aceasta, el nu a susţinut un discurs public.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici