Comisia Europeană propune simplificarea şi transparentizarea procesului decizional UE

Comisia Europeană a propus, marţi, modificarea regulamentului Registrului de Comitologie în sensul simplificării procedurilor de vot şi intensificării transparenţei în implementarea legislaţiei Uniunii Europene.

903 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană propune simplificarea şi transparentizarea procesului decizional UE

Comisia Europeană propune simplificarea şi transparentizarea procesului decizional UE

"Comisia Europeană a propus marţi modificarea regulamentului Registrului de Comitologie, creşterea transparenţei şi a responsabilităţii în procedurile de implementare a legislaţiei Uniunii Europene", se arată într-un comunicat oficial postat pe site-ul Executivului UE.

Registrul de Comitologie se referă la o serie de proceduri prin care ţările UE controlează modul în care Comisia Europeană pune în aplicare legislaţia europeană. Pe scurt, înainte de a putea pune în aplicare un act juridic al UE, Comisia Europeană trebuie să discute în detaliu măsurile de punere în aplicare pe care le propune cu un comitet în care este reprezentat fiecare stat membru. Deciziile Consiliului UE se iau de obicei prin majoritate calificată, greu de obţinut în multe cazuri. Situaţia îngreunează procesul decizional şi lasă unele proiecte la decizia Comisiei Europene, atrăgând şi critici pentru modul de implementare.

În acest context, Comisia Europeană propune simplificarea procesului de vot în Comitetul de Apel, astfel încât să nu se mai ia în considerare decât voturile pro şi contra, nu şi abţinerile, facilitându-se procesul decizional. Astfel, s-ar diminua şi responsabilitatea decizională a Comisiei Europene, care ar urma să aibă doar atribuţia aplicării legislaţiei.

O altă propunere se referă la creşterea transparenţei procesului de vot. Astfel, voturile reprezentanţilor statelor membre din Comitetul de Apel ar urma să fie făcute publice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici