Comuniştii din Republica Moldova protestează în faţa delegaţiei Uniunii Europene de la Chişinău

Comuniştii din Republica Moldova şi-au instalat două corturi, joi, în faţa delegaţiei Uniunii Europene (UE) de la Chişinău, unde intenţionează să protesteze până sâmbătă faţă de parafarea acordurilor cu Uniunea Europeană, la Vilnius.

637 afișări
Imaginea articolului Comuniştii din Republica Moldova protestează în faţa delegaţiei Uniunii Europene de la Chişinău

Comuniştii din Republica Moldova protestează în faţa delegaţiei Uniunii Europene de la Chişinău (Imagine: Pro TV Chisinau)

Manifestaţia PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) a început joi la prânz şi va continua până sâmbătă în faţa delegaţiei UE de la Chişinău, unde comuniştii moldoveni scandează sloganuri împotriva actualei guvernări a R.Moldova şi îşi exprimă dezacordul faţă de faptul că proiectul Acordului de Asociere, care va fi parafat astăzi la Vilnius, în Lituania, nu a fost făcut public, relatează PRO TV Chişinău.

Unul dintre manifestanţi a venit într-o ţinută care, potrivit lui, semnifică moartea. Purtând steagul UE, el a vrut să compare, astfel, răul pe care l-ar aduce această entitate Republicii Moldova.

Un deputat al PCRM, Grigore Petrenco, a declară că acţiunea partidului său a fost organizată cu scopul de a manifesta "împotriva politicilor promovate aici de Uniunea Europeană" şi "împotriva atitudinii coloniale asupra Republicii Moldova."

Şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că oricine e liber să protesteze, în limitele legii.

"Tocmai am fost să-l văd pe domnul (Vladimir) Voronin şi l-am salutat. UE împărtăşeşte principiul libertăţii întrunirii şi dreptul fiecărui cetăţean de a-şi exprima opinia în mod paşnic", a spus el.

În schimb, reprezentanţii guvernării afirmă că protestul PCRM nu este altceva decât o acţiune disperată.

"Comuniştii vor să facă tot posibilul ca să deturneze drumul nostru spre UE. Ceea ce fac ei este un fel de demagogie şi acţiuni disperate, sunt într-o stare de nedumerire", a afirmat Valeriu Streleţ, un lider al Partidului Liberal Democrat din R.Moldova.

Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, joi, la Vilnius, cu puţin timp înainte de începerea summitului Parteneriatului Estic, dar o pagină din document a fost păstrată pentru a fi parafată festiv, vineri.

Partea tehnică a parafării celor peste 900 de pagini ale acordului a durat câteva ore, negociatorii de la Bruxelles şi Chişinău punându-şi semnătura pe fiecare pagină, relatează Europa Liberă.

Potrivit surselor oficiale, ultimele parafe vor fi puse de premierul moldovean Iurie Leancă şi de Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici