CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Ambasadorul chinez la Tokyo, convocat în legătură cu prezenţa unor nave în apele Senkaku

Ambasadorul chinez la Tokyo a fost convocat, joi dimineaţa, în urma prezenţei prelungite a unor nave guvernamentale chineze în apele teritoriale ale Insulelor Senkaku, aflate sub administraţie japoneză dar revendicate de către Beijing.

601 afișări
Imaginea articolului CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Ambasadorul chinez la Tokyo, convocat în legătură cu prezenţa unor nave în apele Senkaku

CONFLICTUL CHINA-JAPONIA: Ambasadorul chinez la Tokyo, convocat în legătură cu prezenţa unor nave în apele Senkaku (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patru nave aparţinând Pazei de Coastă chineze au intrat miercuri în apele teritoriale ale acestor insule din Marea Chinei de Est, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, şi se aflau în continuare acolo joi, a precizat Ministerul japonez de Externe.

Directorul general pentru Afaceri Asia/Oceania a remis un protest diplomatului chinez, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.

"Partea chineză a declarat că nu acceptă acest protest", a continuat el.

Nave guvernamentale chineze îşi multiplică incursiunile în această zonă, după naţionalizarea de către japonezi, în septembrie, a trei dintre cele cinci insule ale arhipelagului, cumpărate de la proprietarul lor privat japonez.

Această iniţiativă a declanşat o săptămână de manifestaţii antijaponeze, unele violente, în numeroase oraşe din China. Contactele diplomatice la cel mai înalt nivel au fost blocate, de atunci.

Insulele Senkaku se află la aproximativ 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, o ţară care le revendică şi ea, şi la aproximativ 400 de kilometri de Insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziţia lor strategică, fundul marin din zonă ar putea conţine hidrocarburi.

La sfârşitul lui iulie, Beijingul a reorganizat o serie de unităţi maritime (administraţia pescuitului, vama, supravegherea maritimă) sub numele unic de Pază de Coastă.

Potrivit unor experţi, această schimbare riscă să sporească numărul de nave înarmate în regiune, în care unii, ca americanii, se tem de un eventual incident grav între japonezi şi chinezi.

În acest context tensionat între cei doi giganţi asiatici, Japonia a dezvăluit marţi un portelicopter, cea mai mare navă militară construită de Tokyo de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent.

Această navă, cu o lungime de 248 de metri, numită "Izumo", se află în continuare în construcţie la Yokohama, la sud de Tokyo. Costul ei ar urma să atingă aproximativ 900 de milioane de euro şi ar putea deveni operaţională în 2015.

China a reacţionat declarându-se "preocupată de expansiunea constantă a echipamentelor militare ale Japoniei".

"Această tendinţă îndeamnă la o vigilenţă sporită din partea vecinilor asiatici ai Japoniei şi a comunităţii internaţionale", a declarat pentru AFP Ministerul chinez al Apărării.

Îngrijorate, la rândul lor, de creşterea puterii maritime a Chinei - Beijingul a introdus în serviciu primul său portavion, "Liaoning", la sfârşitul lui 2012 -, autorităţile de la Tokyo au denunţat în ultima perioadă "comportamentul periculos" al Chinei, în principal cu privire la arhipelagul aflat în dispută.

Japonia a decis să creeze o forţă specială alcătuită din 600 de persoane şi 12 nave menite să supravegheze şi să protejeze aceste insule.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici