Consiliul de Securitate al ONU a ajuns la un acord asupra unei zone de interdicţie aeriană în Libia

Trupele pro-Kadhafi continuau să bombardeze intens, miercuri, zonele controlate de insurgenţi în estul şi în vestul Libiei, în timp ce Consiliul ONU a ajuns la un acord asupra unui proiect de rezoluţie privind instituirea unei zone de interdicţie aeriană, care va fi supus votului joi.

21 afișări
Imaginea articolului Consiliul de Securitate al ONU a ajuns la un acord asupra unei zone de interdicţie aeriană în Libia

Colonelul Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A fost pus la punct un proiect de rezoluţie... Dar acest lucru nu înseamnă că este bătut în cuie", a subliniat un diplomat din cadrul ONU, potrivit căruia cele 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate încă mai pot să modifice textul.

Ambasadorul american la ONU, Susan Rice, a apreciat că acesta ar trebui să ia în calcul "să meargă dincolo de o simplă zonă de interdicţie aeriană".

Colonelul Kadhafi pregăteşte un "adevărat genocid" în Libia, a avertizat, anterior, adjunctul ambasadorului libian la ONU, Ibrahim Dabbachi, care a abandonat regimul, făcând apel la o intervenţie rapidă din partea comunităţii internaţionale, pe care o tergiversează de mai multe zile.

Muammar Kadhafi a anunţat, miercuri seara, că forţele sale vor purta joi o "bătălie decisivă" pentru cucerirea oraşului Misrata, al treilea cel mai important oraş din ţară, la 150 de kilometri est de Tripoli, asupra căruia insurgenţii afirmă că au păstrat controlul, în pofida unei ofensive a trupelor pro-Kadhafi, în care au fost ucise, potrivit acestora, cel puţin patru persoane, iar alte aproximativ zece au fost rănite.

"Astăzi, la Mistrata, a început o bătălie, iar mâine se va da o bătălie decisivă", a declarat liderul libian, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea naţională.

În plus, Kadhafi a exclus să "dialogheze" cu rebelii, pe care i-a asimilat unor agenţi al-Qaida, într-un interviu publicat joi de cotidianul francez Le Figaro, în care a apreciat că organismul creat de opozanţi la Benghazi, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), "nu are nicio valoare".

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut încetarea violenţelor şi a avertizat că "omorârea oamenilor nevinovaţi şi dezarmaţi este o crimă contra umanităţii", iar cei vinovaţi de acest lucru vor avea de răspuns în faţa justiţiei.

După ce au reuşit să preia controlul asupra mai multor oraşe, în ultimele zile, loialiştii au bombardat, atât aerian, cât şi de la sol, oraşul Ajdabiya, ultimul fief al rebelilor, la 160 de kilometri sud de Benghazi, cartierul lor general din estul ţării, potrivit unor martori. Cel puţin 26 de persoane au fost ucise, în acest oraş, de marţi, a declarat un medic.

"Luptele erau terifiante", a declarat telefonic doctorul Abdelkarim Mohammad, precizând că spitalul a primit, marţi, 22 de morţi, în special civili, iar miercuri patru insurgenţi.

Spitalul a fost atins de un obuz, iar o parte a personalului a fost evacuată spre Benghazi, potrivit unui at medic. Dar susţinătorii lui Kadhafi deţineau, miercuri, controlul asupra drumului dintre cele două oraşe.

Televiziunea de stat a dat asigurări, miercuri seara, că oraşul era "curăţat" de rebeli.

"Ei practică tactica pământului pârjolit", a denunţat Jamal Mansour, comandantul rebelilor din oraş. "Tunurile bombardează în mod intens şi susţinut, iar mai devreme au avut loc raiduri aeriene", a subliniat el.

După o lună de revoltă, care s-a transformat în război civil, Kadhafi, care refuză să plece, după patru decenii în care a deţinut puterea singur, a jurat, marţi, să "strivească inamicii", în timp ce unul dintre fiii săi, Seif al-Islam, promitea că "în 48 de ore, totul se va termina".

Casa Albă a cerut autorităţilor libiene să protejeze jurnaliştii, patru reporteri de la New York Times fiind daţi dispăruţi în această ţară, probabil răpiţi de susţinătorii lui Kadhafi.

În faţa avansului trupelor loialiste, un val în creştere de libieni, care-şi închesuie familiile în maşini, peste bagaje, se îndreaptă, în grabă, către frontiera egipteană.

Forţele loiale au atacat, de asemenea, localitatea Zenten, la 145 de kilometri sud-vest de Tripoli, potrivit unui martor, contactat telefonic. "Sunt tiruri de tancuri la câţiva kilometri, la sud de oraş, tiruri cu rachete (de tip) Grad şi schimburi de focuri cu arme uşoare", a declarat martorul.

Organizaţia Conferinţei Islamice, din care fac parte 57 de ţări, cu o populaţie totală de peste un miliard de musulmani, a anunţat organizarea unei reuniuni de urgenţă asupra Libiei, sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici