Consulul Ucrainei: Vrem să avem pace cu Rusia. E o ţară mare, puternică, să aibă şi conducere cu minte

Consulul general al Ucrainei la Suceava, Vasyli Boiechko, a declarat, miercuri, că Ucraina, care a devenit stat asociat al Uniunii Europene, doreşte să aibă pace cu Rusia, care este o ţară mare şi puternică, cu un popor mare şi că speră ca Dumnezeu să dea acestui popor şi conducere cu minte.

494 afișări
Imaginea articolului Consulul Ucrainei: Vrem să avem pace cu Rusia. E o ţară mare, puternică, să aibă şi conducere cu minte

Consulul Ucrainei: Vrem să avem pace cu Rusia. E o ţară mare, puternică, să aibă şi conducere cu minte (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Boiechko a spus, într-o conferinţă de presă, că ziua de marţi, 16 septembrie, când a fost ratificat Tratatul de Asociere Ucraina - UE, este o zi istorică pentru Ucraina care a devenit membru asociat al UE, ceea ce nu înseamnă că Ucraina nu-şi doreşte relaţii bune cu Rusia.

"Noi suntem o ţară paşnică, un popor foarte paşnic şi asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană nu înseamnă că noi nu vrem să avem o bună vecinătate cu Rusia. Este greu să spun aşa, să mă pronunţ aşa, dar asta trebuie să facem, că vrem să avem pace cu Rusia. Este o ţară mare, puternică, popor mare, să dea Dumnezeu acestui popor să aibă şi conducere cu minte", a spus consulul general al Ucrainei la Suceava.

Boiechko a arătat că summit-ul extraordinar al NATO a adus susţinere foarte puternică pentru Ucraina, pentru statul ucrainean, pentru independenţa şi integritatea Ucrainei, iar de marţi Ucraina este ţară europeană după ce a fost ratificat, simultan, în Parlamentul European şi în Parlamentul Ucrainei, Tratatul de asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană.

"Pentru noi această zi este o zi istorică. Asta înseamnă că suntem membru asociat al UE, asta înseamnă cu Ucraina şi-a luat rămas bun de la Ucraina post sovietică dacă putem să spunem aşa şi a fost naşterea unui nou stat european. Asta înseamnă pentru noi şi susţinerea din partea Uniunii Europene, din partea fiecărui stat care face parte din Uniunea Europeană şi din punct de vedere financiar şi economic", a declarat Boiechko.

El a subliniat că la ora actuală Ucraina are nevoie să fie susţinută foarte puternic politic, economic şi financiar.

"Sigur că acum mult depinde de noi. Cum facem reformele respective şi avem ce face. Acum, Guvernul ucrainean are un pachet de reforme, care sunt pregătite şi care vor fi bine puse la punct, sperăm noi, sigur, cu ajutorul Uniunii Europene", a mai spus consulul ucrainean.

El a arătat că Parlamentul ucrainean a adoptat o lege în ceea ce priveşte zona specială din Lugansk şi Doneţk, care este controlată de separatişti, aceasta făcând parte din obligaţiile asumate de partea ucraineană pentru realizarea unui plan de pace ce a fost propus de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, la Minsk, la întâlnirea la care a participat şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Ucraina are nişte obligaţii în ceea ce priveşte să facă aceşti paşi paşnici. La nişte canale de televiziune centrale din România am auzit că se spune că este vorba despre statut special pentru regiunea Doneţk şi Lugansk. Vreau să vă explic că nu este vorba despre statul special, ci este vorba despre organizarea administraţiei locale din anumite raioane din regiunea Doneţk şi Lugansk şi aceste raioane sunt controlate de către separatişti", a spus Boiechko.

El a arătat că această organizare specială a autorităţilor locale este oferită pentru trei ani şi că a fost proclamată şi amnistia pentru toţi care au participat la lupte în această zonă, dar nu pentru toţi participanţii.

"Dacă este vorba despre ceva grav, de exemplu, a fost doborât avionul Boeing şi cine a făcut asta, va răspunde. Pentru ei nu va fi nici o amnistie, asta a subliniat şi prim ministrul ucrainean Yarţeniuk", a spus consulul.

El a arătat că în lege sunt articole care prevăd că limba rusă sau cealaltă limbă poate să fie folosită într-un mod oficial sau neoficial, aşa cum se va stabili de către autorităţile locale de acolo.

"Nu se exclud şi relaţiile economice, politice ale acestei zone şi cu Rusia. Asta înseamnă tot un pas spre pace, spre realizarea planului de pace propus de preşedintele ucrainean", a conchis Boiechko.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici