Coreea de Nord ar putea relua testele nucleare. Imagini din satelit arată că a început repararea sitului de la Punggye-ri

  • Coreea de Nord pare să fi început să repare un sit de testare nucleară închis, potrivit unor imagini din satelit.
  • Situl Punggye-ri a fost închis în 2018 şi unele părţi au fost aruncate în aer, după ce liderul Kim Jong-un a promis că va opri toate testele nucleare.
3937 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord ar putea relua testele nucleare. Imagini din satelit arată că a început repararea sitului de la Punggye-ri

Sursa foto: Twitter

Noua descoperire a analiştilor americani vine pe fondul previziunilor că ţara ar putea relua testarea armelor nucleare şi a rachetelor cu rază lungă de acţiune. Dar analiştii mai spun că ar putea trece ani de zile până când Punggye-ri va fi gata pentru teste, potrivit BBC.
 
Imaginile din satelit au arătat "semne foarte timpurii de activitate" care au avut loc doar în ultimele zile, inclusiv construcţia unei clădiri noi, repararea uneia existente, precum şi cherestea şi rumeguş la Punggye-Ri, potrivit unui raport al analiştilor de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare (CNS).
 
Fotografiile au fost realizate vineri de compania de imagistică prin satelit Maxar.
 
Lucrările indică faptul că Coreea de Nord "a luat o anumită decizie cu privire la statutul sitului de testare", au declarat analiştii.
 
Una dintre posibilităţi ar putea fi un plan de a readuce situl de testare la o stare de pregătire pentru a relua testele cu explozibili nucleari.
 
Măsura s-ar alinia cu o declaraţie anterioară emisă de Coreea de Nord în ianuarie pentru "a examina problema repornirii tuturor activităţilor suspendate temporar", au spus ei.
 
Însă analiştii au calificat noua activitate observată la Punggye-ri drept "preliminară", subliniind că ar putea dura "luni, dacă nu ani, până când Coreea de Nord va fi pregătită să efectueze explozii nucleare". Aceştia au adăugat că acest lucru ar depinde de amploarea daunelor provocate tunelurilor sitului atunci când a fost închis.
 
O altă posibilitate, au spus ei, este ca Coreea de Nord să reia testele nucleare într-un alt loc.
 
Punggye-ri, situat în nord-estul ţării, a fost declarat închis şi se presupune că a fost dezmembrat în 2018, în ceea ce a fost văzut ca parte a unei apropieri diplomatice de Coreea de Sud şi SUA.
 
Presa internaţională a fost invitată să asiste la o serie de explozii despre care Pyongyang a susţinut că ar fi blocat tunelurile şi intrările, dar oficialii au refuzat să permită accesul inspectorilor internaţionali. Unii s-au îngrijorat la momentul respectiv că daunele provocate ar putea fi uşor reversibile.
 
Se crede că Punggye-ri este principala instalaţie nucleară a Coreei de Nord şi, până în 2018, a fost singurul sit de testare nucleară activ din lume. Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare cunoscute începând din 2006 în această instalaţie.
 
În luna august, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că Nordul pare să repornească reactorul nuclear Yongbyon, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la faptul că în complexul reactorului se produce plutoniu pentru arme nucleare.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici