Cum ne putem feri de recunoaşterea facială: Metoda simplă descoperită de activiştii din Marea Britanie

Machiajul a fost mereu considerat un act de sfidare. Totuşi, această sfidare a devenit acum o metodă de protecţie, pe măsură ce tot mai mulţi oameni folosesc machiajul pentru a încerca să păcălească sistemele de recunoaştere facială.

4203 afișări
Imaginea articolului Cum ne putem feri de recunoaşterea facială: Metoda simplă descoperită de activiştii din Marea Britanie

Sursa FOTO: Twitter @dickswiers

Interesul pentru aşa-numitul camuflaj orbitor pare că să fi crescut considerabil după ce Poliţia Metropolitană a anunţat că agenţii vor folosi camere cu recunoaştere facială, amplasate pe străzile Londrei. Măsură a fost descrisă de activişti drept „periculoasă”, „asupritoare” şi o „ameninţare majoră asupra drepturilor omului”. 

Spre deosebire de colectarea de ampremente sau testele ADN, există câteva obstacole privind modul în care poliţia poate folosi noua tehnologie. De aceea, unele persoane îngrijorate de noua măsură au decis să îşi impună dreptul de a nu fi puse sub supraveghere cu ajutorul unei „arme” neaşteptate. 

Grupul de activişti „Dazzle Club” desfăşoară proteste paşnice pe străzile din Londra, în timp ce poartă modele de machiaj asimetrice, cu scopul de preveni recunoaşterea feţelor lor de către orice bază de date, informează The Guardian. 

„A fost extraordinar sentimentul de a ne ascunde sub văzul tuturor”, a spus Anna Hart, membră a ONG-ului Air, care a fondat „Dazzle Club” cu alţi artişti precum Georgina Rowlands şi Emily Roderick.

„Am devenit invizibili. Companiile care vând această tehnologie vorbesc despre prevenirea infracţiunilor. Nu există nicio dovadă că recunoaşterea facială ajută la prevenirea acestora. Tehnologia poate fi folosită uneori după ce infracţiunea s-a întâmplat deja, dar ei încearcă să perpetueze idea că vom fi mult mai în siguranţă”, a continuat Hart.

Recunoaşterea facială funcţionează prin cartografierea trăsăturilor faciale şi prin identificarea zonelor întunecate, iar apoi calcularea distanţei dintre acestea. Acea amprentă facială unică este mai apoi potrivită cu altele prin intermediul unei baze de date. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici