DEMONSTRAŢIE de FORŢĂ în capitala provinciei Xinjiang din China

O paradă militară împresionantă a fost organizată sâmbătă la Urumqi, capitala provinciei chineze Xinjiang (nord-vest) cu o populaţie majoritar musulmană, care s-a confruntat cu tulburări sângeroase săptămna aceasta.

868 afișări
Imaginea articolului DEMONSTRAŢIE de FORŢĂ în capitala provinciei Xinjiang din China

AFP: Demonstraţie de forţă printr-o paradă militară în capitala provinciei Xinjiang

Această adevărată demonstraţie de forţă, cu tancuri şi vehicule blindate, are loc înainte cu o săptămână de marcarea, pe 5 iulie, a revoltelor cu caracter etnic între membri ai etniei majoritare chineze han şi uiguri, o etnie turcofonă din Xinjiang, soldate cu aproximativ 200 de morţi în 2009, la Urumqi.

"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva", a declarat un locuitor din oraş, situat la aproximativ 3.000 de kilometri de Beijing, în vestul Chinei.

Peste 100 de vehicule blindate şi detaşamente de militari din cadrul Armatei Populare de Eliberare (APL), purtând căşti şi ţinută de camuflaj, blocau accesul în Piaţa Poporului, în centrul Urumqi, o aglomeraţie urbană cu peste două milioane de locuitori, divizată între tabăra chineză şi cea uigură, au constatat reporteri AFP.

Mii de persoane se aflau în jurul pieţei, încercând să vadă cei câteva mii de militari, potrivit unor estimări.

Mulţi dintre locuitori se întrebau care este motivul acestei adevărate demonstraţii de forţă, ce a început către ora locală 19.00 (14.00, ora României), surprinzând pe toată lumea, şi care continua la ora locală 20.30 (15.30, ora României).

Evenimentul se desfăşoară după o săptămână sângeroasă la Xinjiang, unde un atac calificat drept "terorist" de către autorităţile chineze s-a soldat miercuri cu 35 de morţi la Lukqiu, la aproximativ 250 de kilometri sud-est de Urumqi, urmat de o revoltă la Hotan, la aproximativ 1.500 de kilometri sud-vest de capitala provinciei, potrivit presei oficiale şi Radio Free Asia, un post finanţat de către Guvernul american.

Vinerea viitoare se vor marca patru ani de la cele mai sângeroase confruntări înregistrate între etnia chineză han şi uiguri din Xinjiang de la "revoluţia culturală" (1966-1976), soldate cu aproximativ 200 de morţi, în principal în rândul etniei han (populaţia majoritară chineză), potrivit unui bilanţ oficial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici