- Home
- Externe
- BRUXELLES, (25.07.2022, 23:09)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Deranjată de refuzul mai multor ţări, Ursula von der Leyen cere solidaritate în criza gazelor
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat, luni, pentru solidaritate la nivelul Uniunii Europene în sensul acumulării de stocuri de gaz natural, pe fondul obiecţiilor formulate de Spania, Portugalia, Franţa, Polonia şi Grecia privind planul de reducere a consumului.
Urmărește
13717 afișări
"Şi statele membre UE care primesc doar puţin gaz din Rusia pot să fie afectate de posibila oprire a gazelor pe piaţa noastră comună", a declarat Ursula von der Leyen, potrivit postului german NTV, înaintea unei reuniuni speciale a miniştrilor europeni ai Energiei, programată marţi.
"De aceea, este important ca toate statele membre ale Uniunii Europene să reducă cererea, să economisească mai mult şi să le distribuie altor state care sunt afectate mai mult", a insistat preşedintele Comisiei Europene, amintind că solidaritatea energetică este un principiu fundamental al tratatelor comunitare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu vorbește despre decizia CCR: „Indiferent cum vor ei să mă oprească…Nu mă vor opri”
-
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidenţiale / Alegerea preşedintelui României va fi reluată în integralitate / Reacţiile politicienilor
-
Echipă de campanie: Călin Georgescu atacă la ÎCCJ decizia de anulare a alegerilor BEC şi AEP
-
Bazele militare din Siria sunt în pericol
"Rusia a diminuat debitul gazului sau l-a oprit de tot în 12 state UE. De aceea, Europa trebuie să fie pregătită pentru cel mai rău scenariu, adică oprirea totală a gazelor, mai deveme sau mai târziu", a avertizat preşedintele Comisiei Europene.
Guvernul Spaniei a respins, săptămâna trecută, o propunere a Comisiei Europene care ar trebui aprobată de Consiliul UE privind un plan de reducere a consumului de gaz natural. Madridul a denunţat pasivitatea Uniunii Europene în criza energiei. "Considerăm că această propunere a fost formulată fără indicaţii prealabile, fără o dezbatere de orientare generală în Consiliul European, mai ales în contextul în care consecinţele economice şi impactul la nivel de redistribuire a resurselor sunt foarte importante. Nu se poate cere un sacrificiu pentru care nu a fost solicitată opinie prealabilă", a afirmat miercurea trecută vicepremierul spaniol Teresa Ribera, care este şi ministru al Tranziţiei Ecologice, potrivit cotidianului El Mundo.
"Spania şi-a făcut temele în domeniul energetic, acţionând în mod constant şi plătind mult mai mult decât partenerii noştri europeni. Putem fi mândri de ceea ce am realizat şi pentru vocaţia de a contribui la reacţia europeană. Este necesară o dezbatere serioasă şi onestă. În schimb, acest plan impune soluţii care nu sunt adecvate şi eficiente. La nivelul Uniunii Europene, am observat o lipsă profundă de acţiuni. Spre deosebire de alte ţări, Spania nu a trăit din mijloace externe la nivel energetic şi, indiferent ce se va întâmpla, spaniolii nu vor suferi restricţii privind alimentarea cu gaze", a subliniat Teresa Ribera.
La rândul său, Guvernul Portugaliei a transmis că nu va accepta planul Comisiei Europene deoarece este "nesustenabil". "Noi consumăm gaz din absolută necesitate", a argumentat João Galamba, secretar de stat pentru Mediu şi Energie în Guvernul de la Lisabona, citat de ziarul Público. Franţa a semnalat că nu este de acord cu obiective de reducere uniformă a livrărilor de gaz, iar Grecia a formulat, de asemenea, obiecţii.
Şi Polonia a anunţat, luni seară, că se opune planului Comisiei Europene. "Este dificil să discutăm despre mecanisme obligatorii pregătite de Comisia Europeană în câteva zile, adică în grabă, care să oblige ţările la reduceri obligatorii. Nu putem să fim de acord", a declarat Anna Moskwa, ministrul polonez al Afacerilor Climatice, conform agenţiei PAP şi cotidianului Le Parisien.
Comisia Europeană a propus un nou instrument legislativ şi un Plan de reducere a cererii de gaz la nivel european, în sensul diminuării consumului cu 15% în întreaga Uniune Europeană până în primăvara următoare. Iniţiativa a fost elaborată pe fondul temerilor că Rusia va opri alimentarea cu gaze a Europei, ca ripostă la sancţiunile impuse de UE din cauza invaziei în Ucraina. "Toţi consumatorii - administratori publici, clienţi particulari, proprietarii imobilelor publice, furnizorii de energie şi sectoarele industriale - pot şi trebuie să ia măsuri pentru reducerea gazului", argumentează Comisia Europeană, care susţine că va accelera propriul efort de diversificare a surselor de aprovizionare.
Planul propus de Comisia Europeană va întâmpina dificultăţi majore în Consiliul Uniunii Europene, astfel că va fi necesară reconfigurarea. Propunerea urmează să fie dezbătută de Consiliul UE, iar statele trebuie să prezinte până la sfârşitul lunii septembrie planuri în sensul diminuării consumului.
Compania rusă Gazprom a anunţat, luni, reducerea semnificativă a fluxului prin gazoductul Nord Stream 1, invocând probleme tehnice, în contextul în care livrările tocmai au fost reluate săptămâna trecută, la un debit mai mic, după o perioadă de întreţinere.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Iohannis se adresează României după decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale: „Rămân în mandat până la alegerea noului președinte”
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Se anulează primul tur al alegerilor prezidențiale. Decizie fără precedent din partea CCR / În Diaspora, se votează deja pentru turul 2
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta de la Insula Iubirii arată fabulos, iar milionarul cu 23 de ani mai în vârstă ca ea o răsfață!
PROSPORT.RO
Cine va fi președintele României după ce expiră mandatul lui Klaus Iohannis. Ce se întâmplă după 21 decembrie 2024
CANCAN.RO
Singurele 4 PĂCATE din cauza cărora preoții creștin-ortodocși nu te primesc la Împărtășanie, potrivit părintelui Calistrat Chifan
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe