Desemnare controversată. Pe cine au votat cititorii revistei TIME ca ”Persoana Anului 2021”?

  • Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a câştigat sondajul TIME pentru Persoana anului 2021.
  • Controversatul preşedinte al Braziliei este un politician populist naţional-conservator de extremă dreaptă şi sceptic în privinţa vaccinului anti-COVID-19
600 afișări
Imaginea articolului Desemnare controversată. Pe cine au votat cititorii revistei TIME ca ”Persoana Anului 2021”?

Sursa foto: profimedia

Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost desemnat ”Omul Anului 2021”  într-un sondajul al  cititorilor publicaţiei TIME.

Aproximativ 9 milioane de cititori şi-au exprimat votul pentru cea mai influentă personalitate/cel mai influent grup al anului, iar Bolsonaro a primit 24% din voturi.

Bolsonaro este, în prezent, anchetat de Curtea Supremă braziliană pentru comentariile făcute cu privire la vaccinurile anti-Covid. Acesta susţine că administrarea vaccinurilor împotriva coronavirusului ar putea creşte şansa de a contracta SIDA.

Un raport al Senatului brazilian a recomandat ca preşedintele să fie acuzat penal pentru gestionarea greşită a pandemie, care a dus la peste 600.000 de morţi în Brazilia. Bolsonaro a negat în mod repetat orice vinovăţie.

Pe locul 2 s-a clasat Donald Trump, fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, acuzat de provocarea atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie. Acesta a obţinut 9% din voturi.

Lucrătorii din domeniul sănătăţii, din prima linie, care au lucrat neobosit în lupta cu pandemia COVID-19, s-au clasat pe locul trei, cu 6,3% din voturi.

Pe locul al patrulea s-a aflat activistul rus Alexei Navalnîi, care, după ce şi-a revenit din otrăvirea aproape fatală, s-a întors în Rusia, în ianuarie. Autorităţile ruse l-au arestat la aterizare. Navalnîi a primit 6% din voturile cititorilor. Anul trecut, lucrătorii esenţiali din sectorul sănătăţii s-au aflat în fruntea sondajului.

Cine este Jair Bolsonaro?

Bolsonaro, născut pe 21 martie 1955 în oraşul Glicério, statul São Paulo, Brazilia, s-a remarcat ca ofiţer militar. A servit în artileria armatei braziliene şi în unităţile de paraşutişti. În 1986 a publicat un articol în revista Veja, unde se plângea de salariile mici ale ofiţerilor militari. Drept urmare, a fost arestat pentru 15 zile. Un an mai târziu a fost pus sub acuzare pentru că ar fi plănuit să implanteze bombe în unităţile militare. El a negat acuzaţia şi a fost achitat de Curtea Militară Supremă Braziliană în 1988, iar de atunci a intrat în rezervă cu rangul de căpitan. 

Şi-a început cariera politică în acelaşi an când a devenit membru al Partidului Creştin Democrat şi a candidat pentru Consiliul oraşului Rio de Janeiro. Din 1990 a fost ales ca membru al Congresului de şaşe ori, perioadă în care a devenit naţional-conservator convins. S-a opus homosexualităţii, căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, legalizării drogurilor şi avortului.

A candidat din partea Partidului Social-Liberal de extremă dreaptă la alegerile prezidenţiale din octombrie 2018.  A câştigat cu 55% de voturi.

În perioada preşedinţiei a numit numeroşi ofiţeri militari în poziţii cheie în cabinetul său. Dar guvernarea a fost marcată de scandaluri politice, de la demisia unor miniştri până la scandalurile privind defrişarea pădurii amazoniene. A avut şi realizări precum revenirea uşoară a economiei şi scăderea infracţionalităţii.

Dar în perioada pandemiei de COVID-19, Bolsonaro a fost sceptic privind implementarea măsurilor de protecţie, distanţare şi vaccinare. Pentru că administaţia sa a mininalizat pericolul pandemic, peste 22 milioane de brazilieni s-au infectat cu coronavirus, iar 615.744 au decedat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici