Dezacord între papa Francisc şi Benjamin Netanyahu, în legătură cu limba vorbită de Iisus

Papa Francisc şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit luni la Ierusalim şi au avut un mic dezacord în legătură cu limba vorbită de Iisus, în urmă cu peste două milenii.

600 afișări
Imaginea articolului Dezacord între papa Francisc şi Benjamin Netanyahu, în legătură cu limba vorbită de Iisus

Dezacord între papa Francisc şi Benjamin Netanyahu, în legătură cu limba vorbită de Iisus (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Iisus a fost aici, pe acest pământ. A vorbit ebraică", i-a spus Benjamin Netanyahu papei Francisc, în timpul unei întâlniri publice, la Ierusalim, unde premierul israelian a vorbit despre legătura puternică dintre iudaism şi creştinism, informează dailymail.co.uk.

"Aramaică", l-a corectat imediat papa Francisc, care a efectuat o vizită de trei zile în Israel.

"Vorbea aramaică, dar cunoştea limba ebraică", a răspuns Netanyahu.

La fel ca multe lucruri din Orientul Mijlociu, discuţiile moderne despre Iisus sunt complicate şi adeseori politizate.

Evreu fiind, Iisus s-a născut în Betleem, în Iudeea, o regiune pe atunci administrată de romani, în prezent Cisiordania.

A crescut în Nazaret şi a propovăduit în Galileea, ambele aflate în Israelul de astăzi, şi a murit în Ierusalim, un oraş venerat de evrei, creştini şi musulmani, revendicat în prezent atât de israelieni, cât şi de palestinieni.

Palestinienii spun uneori că Iisus era palestinian. Israelienii neagă cu tărie această afirmaţie.

Profesorul israelian de lingvistică Ghil'ad Zuckermann a declarat într-un interviu pentru agenţia de presă Reuters că atât Benjamin Netanyahu, fiul unui reputat istoric evreu, cât şi papa Francisc, liderul spiritual al celor 1,2 miliarde de catolici din lumea întreagă, au dreptate.

"Iisus era un vorbitor nativ de aramaică", spune Ghil'ad Zuckermann, referindu-se la această limbă semitică dispărută, înrudită cu ebraica.

"Însă el cunoştea şi ebraica, pentru că pe atunci existau deja scrieri religioase în ebraică, iar acestea au supravieţuit până în zilele noastre", a adăugat el.

Zuckermann spune că, în epoca în care a trăit Iisus, ebraica era vorbită de clasele sărace, adică "exact acei oameni cărora El le predica".

Tot luni, papa Francisc a anunţat că se va întâlni în curând cu un grup alcătuit din şase victime ale abuzurilor sexuale comise de preoţii de la Vatican şi a declarat "toleranţă zero" pentru orice membru al clerului care a violat un copil.

Papa Francisc a dezvăluit, de asemenea, că trei episcopi sunt în prezent anchetaţi la Vatican în legătură cu acuzaţia de abuz sexual, dar nu a precizat dacă cei trei preoţi sunt acuzaţi că ar fi comis ei înşişi acele abuzuri sau doar i-ar fi "protejat" pe autorii acestora.

"Nu vom privilegia pe nimeni", a declarat papa în faţa reporterilor, înainte de a părăsi Ierusalimul cu destinaţia Roma.

Papa Francisc a stat de vorbă aproape o oră cu reporterii, după vizita sa de trei zile în Iordania, Cisiordania şi Israel, acceptând toate cele 11 întrebări puse de jurnalişti şi răspunzând cu candoare şi, din când în când, cu mult umor.

Papa Francisc a anunţat că va călători în Sri Lanka pentru două zile şi în Filipine, în ianuarie 2015.

Apoi, suveranul pontif a spus că ar putea să calce pe urmele papei emerit Benedict al XVI-lea şi să demisioneze, dacă nu va mai avea puterea fizică pentru a-şi exercita atribuţiile papale.

Totodată, papa Francisc le-a cerut jurnaliştilor să îşi micşoreze aşteptările în legătură cu apropiata sa întâlnire la Vatican, luna viitoare, cu preşedintele israelian şi cel palestinian, pe care a anunţat-o în timpul acestei vizite oficiale. Suveranul pontif a spus că cei doi oaspeţi de seamă vor veni la Vatican pentru a se ruga împreună, nu pentru a începe un proces de mediere a păcii.

Papa spera iniţial să organizeze întâlnirea la Ierusalim, însă a fost nevoit să renunţe la această idee din cauza uriaşelor probleme de logistică. Pregătirile pentru întâlnirea de la Vatican sunt deja în plină desfăşurare, iar la acea sesiune specială de rugăciune vor participa un rabin şi un cleric musulman.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici