Doi chinezi, tată și fiu, au fost arestați de autoritățile ucrainene, fiind suspectați de spionaj tehnic
Autoritățile ucrainene au anunțat că au reținut un tată și pe fiul său, de cetățenie chineză, fiind suspectați de spionaj tehnic, în legătură cu programul de rachete anti-navă Neptune, într-un moment în care Kievul caută să-și dezvolte industria internă de armament, potrivit independent.co.uk.
Neptune e o componentă-cheie a competențelor navale ale Ucrainei.
A fost folosită pentru a distruge nava amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră în primele luni ale războiului. De atunci, a mai fost utilizată împotriva unor ținte precum terminale petroliere.
Serviciul de Securitate al Ucrainei l-au arestat pe tânăr după ce i-au oferit „documentație tehnică” legată de producția Rachetei Neptune
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat miercuri că ofițerii de contrainformații au arestat un fost student de 24 de ani în Kiev, după ce i-au oferit „documentație tehnică” legată de producția rachetei Neptune.
Sursa: X
Ulterior, a fost reținut și tatăl acestuia, despre care se afirmă că încerca să transmită documentele clasificate serviciilor speciale chineze.
Oficialii ucraineni susțin că tatăl locuia în China, dar a vizitat Ucraina pentru a „coordona personal” activitatea fiului său.
China „verifică în continuare informațiile relevante”
Cei doi sunt primii cetățeni chinezi reținuți în Ucraina sub acuzații de spionaj de la invazia rusă începută în 2022.
Ministerul chinez de Externe a declarat joi că „verifică în continuare informațiile relevante” despre arestare.
„Dacă este vorba despre cetățeni chinezi, le vom proteja drepturile și interesele legitime în conformitate cu legea”, a afirmat purtătoarea de cuvânt Mao Ning, în cadrul unei conferințe de presă.
Beijingul s-a poziționat mereu într-o zonă de neutralitate
În fața atacurilor aeriene și terestre rusești constante și a semnalelor contradictorii privind sprijinul continuu din partea SUA — principalul său aliat militar — Kievul încearcă să-și consolideze industria națională de apărare, în special în ceea ce privește producția de drone și rachete.
Reținerea cetățenilor chinezi vine pe fondul acuzațiilor formulate de Ucraina, potrivit cărora Beijingul ar sprijini efortul de război al Rusiei, în ciuda încercărilor de a proiecta o imagine de neutralitate. China neagă aceste acuzații.
Președintele Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme și alte muniții Rusiei și a impus sancțiuni unor companii chineze suspectate că sunt implicate.
El a mai afirmat că Ucraina a capturat cetățeni chinezi care luptau de partea Rusiei.
Beijingul, aliat al Moscovei, încearcă să se prezinte drept mediator de pace și susține că nu înarmează niciuna dintre părți.
În luna mai a acestui an, președintele chinez Xi Jinping a vizitat Moscova pentru discuții cu Vladimir Putin.
De asemenea, a purtat o convorbire cu Zelenski în cursul războiului și a lansat apeluri pentru pace.