Donald Tusk i-a cerut guvernului din Polonia să combată afirmaţiile antisemite din spaţiul public

Guvernul din Polonia trebuie să facă toate demersurile necesare pentru combaterea afirmaţiilor antisemite din spaţiul public, întrucât acestea afectează poziţia şi interesele Poloniei în lume, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, relatează Reuters.

203 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk i-a cerut guvernului din Polonia să combată afirmaţiile antisemite din spaţiul public

Donald Tusk i-a cerut guvernului din Polonia să combată afirmaţiile antisemite din spaţiul public

Tusk, fost premier polonez, s-a întâlnit la Bruxelles cu şefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv cu premierul polonez Mateusz Morawiecki.

"I-am prezentat [premierului Poloniei] concluziile întâlnirii mele cu liderii europeni, în timpul căreia am abordat unele dintre întrebările formulate şi am încercat să apăr buna reputaţie a ţării noastre, ceea ce nu este o sarcină simplă în prezent. Cred că premierul Morawiecki are acum o imagine clară asupra a ceea ce a ieşit din discuţia noastră. I-am spus domnului Morawiecki că situaţia este foarte gravă şi afectează în mod direct interesele poloneze, reputaţia Poloniei şi poziţia Poloniei în lume", a spus Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European consideră că guvernul polonez şi partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) trebuie să intervină pentru clarificarea situaţiei şi rezolvarea conflictului privind legea Holocaustului.

"Doar un singur sfat pot să dau: trebuie să facem totul pentru a opri cele două valuri. În primul rând, valul de păreri proaste despre Polonia, val care capătă proporţiile unui tsunami. Cel de-al doilea val care trebuie oprit este valul exceselor antisemite, foarte invazive, din declaraţiile făcute în Polonia. Guvernul are modalităţi de a opri ambele valuri dacă are voinţa de a face acest lucru. Toţi am depus multă muncă în Polonia în ultimii 30 de ani, inclusiv eu, pentru a ne asigura că Polonia are relaţii bune cu lumea exterioară, inclusiv cu Israelul şi comunitatea evreiască. Nu putem permite nimănui să distrugă tot acest efort în doar câteva săptămâni. Nu este prea târziu pentru a lua măsuri concrete. Nu este prea târziu pentru decenţă", a mai spus Tusk.

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea acestei legi, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a "rescrie istoria". Administraţia de la Washington a transmis că legea ar putea submina "libertatea de exprimare şi discursul academic şi ar conduce la o deteriorare a relaţiilor Poloniei cu Statele Unite şi Israel".

Săptămâna trecută, în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen, premierul polonez Mateusz Morawiecki a sugerat că mai mulţi evrei s-au aflat printre autorii Holocaustului nazist. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat imediat şi a precizat că declaraţiile omologului său polonez sunt "scandaloase" şi arată "incapacitatea de a înţelege istoria".

Şase milioane de evrei europeni şi alte câteva milioane de persoane de alte naţionalităţi au fost ucise de către regimul nazist german în cel de-Al Doilea Război Mondial. Cuvântul ebraic "Holocaust" este denumirea dată acţiunii de exterminare a evreilor de către nazişti.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici