Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Viitorul Poloniei în UE este nesigur

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat, joi, că viitorul Poloniei în Uniunea Europeană este nesigur, în contextul escaladării tensiunilor dintre Bruxelles şi Varşovia privind acţiunile întreprinse de Guvernul polonez asupra sistemului judiciar, transmite site-ul agenţiei Reuters.

2382 afișări
Imaginea articolului Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Viitorul Poloniei în UE este nesigur

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European: Viitorul Poloniei în UE este nesigur

Acţiunile recente ale partidului de guvernământ din Polonia au generat o criză în relaţiile Varşoviei cu instituţiile europene şi au declanşat cea mai mare criză politică internă de la căderea comunismului.

”Este un semn de întrebare asupra viitorului european al Poloniei. Înţeleg emoţiile polonezilor care îşi fac griji în privinţa justiţiei sau despre viitorul Poloniei în Uniunea Europeană”, a declarat Donald Tusk, care a ocupat funcţia de prim-ministru al Poloniei până în 2014.

Partidul din care a făcut parte şi Tusk, Platforma Civică, a fost la guvernare opt ani înainte ca Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să ajungă la putere. PiS este condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele fostului preşedinte polonez decedat în urma accidentului aviatic de la Smolensk, Lech Kaczynski.

Deşi unii polonezi consideră că sistemul judiciar este corupt şi dominat de gândiri din perioada comunistă, reformele pe care PiS intenţionează să le adopte sunt percepute ca o lovitură dată democraţiei.

”Sunt foarte multe aspecte ale acţiunilor Guvernului polonez care sunt foarte controversate din perspectiva întregii UE. Chiar şi pentru Budapesta”, a adăugat Tusk. Preşedintele Consiliului European a criticat Guvernul condus de Beata Szydlo şi pentru defrişările din pădurea Bialowieza. În acest sens, Curtea Europeană de Justiţie a cerut Varşoviei să înceteze de urgenţă exploatările forestiere.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici