Sars-CoV-2 a apărut în Italia încă din noiembrie 2019, cu trei luni înaintea pacientului zero” din Codogno. Acest lucru este demonstrat de tamponul orofaringian al unui copil de 4 ani, dus la urgenţe la acel moment cu simptome respiratorii şi vărsături.
A doua zi, pe pielea copilului au apărut pete similare cu cele de rujeolă, dar nu aceasta a fost boala infecţioasă care l-a afectat.
Tamponul, analizat ulterior, a arătat că motivul îmbolnăvirii copilului a fost coronavirusul, cu cel puţin trei luni înainte de apariţia oficială a virusului în Italia, cu aşa numitul „pacient zero” din Codogno.
Potrivit Corriera della Sera, acest lucru a fost dezvăluit de un studiu realizat de Universitatea de Stat din Milano, publicat în revista Emerging Infectious Diseases.
„Ideea a fost de a investiga ulterior toate cazurile de boală exantematoasă identificate în Milano de reţeaua de supraveghere a rujeolei şi rubeolei în perioada septembrie-februarie, rezultate negative în investigaţiile de laborator pentru rujeolă”, explică Silvia Bianchi, una din autoarele lucrării.
Infecţia cu Sars-CoV-2 poate provoca simptome similare bolii Kawasaki, comune pentru alte infecţii virale, cum ar fi rujeola.
Faptul că virusul circula de ceva vreme era o ipoteză plauzibilă, spun cercetătorii, având în vedere impactul brusc şi violent al pandemiei.
Răspândirea lungă şi nerecunoscută a coronavirusului în nordul Italiei ar putea explica, cel puţin parţial, impactul devastator şi evoluţia rapidă a primului val.
Studiul, coordonat de Elisabetta Tanzi, a fost realizat în laboratorul acreditat OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru supravegherea rujeolei şi rubeolei.