Ecologiştii ruşi denunţă o catastrofă ecologică în Marea Neagră

Mai mulţi ecologişti ruşi au denunţat duminică "o catastrofă ecologică" în Marea Neagră, după o scurgere de păcură în urma avarierii unui petrolier şi naufragiul a două cargoboturi care transportau sulf, în apropiere de coastele Crimeei (Ucraina), relatează AFP.

12 afișări
Imaginea articolului Ecologiştii ruşi denunţă o catastrofă ecologică în Marea Neagră

Ecologiştii ruşi: Catastrofă ecologică în Marea Neagră

"Este o catastrofă ecologică de proporţii. Este nevoie de o perioadă îndelungată de timp pentru a elimina poluarea, iar consecinţele vor fi resimţite chiar şi peste un an, sau poate mai mult", a declarat copreşedintele mişcării ecologiste Ekozaşcita (Ecoapărarea), Vladimir Sliviak, citat de agenţiile ruse.

Dacă ţiţeiul se va depune pe fundul mării, va "practic imposibil să fie eliminat", a adăugat Sliviak.

"Gravitatea pagubelor ecologice depinde de acţiunile Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale serviciilor de salvare, însă în orice caz, este vorba de o gravă catastrofă ecologică", a apreciat la rândul său preşedintele Crucii Verzi, Serghei Baranovski, membru al Academiei ruse de ştiinţe naturale, citat de agenţia RIA-Novosti.

Scurgerea de păcură "este o mare problemă, însă sulful care s-a scurs reprezintă o problemă şi mai mare", a precizat Baranovski.

"În principiu, petrolul şi păcura se răspândesc pe suprafaţa apei, formând o peliculă fină şi pot fi recuperate. Furtuna însă ne împiedică să facem acest lucru", a subliniat la rândul său Evgheni Şvarţ, responsabil de ramura rusă a Fondului Mondial pentru Natură (WWF), citat de agenţia Interfax.

"Există un risc ridicat de poluare pe suprafaţa apei şi în regiunea de coastă. La nivel global, acest lucru va avea consecinţe extrem de negative. (...) Riscurile unei catastrofe ecologice sunt foarte ridicate", a adăugat Şvarţ.

Un cargobot care avea 17 persoane la bord şi transporta 5.600 de tone de fier vechi s-a scufundat duminică în Marea Neagră, în apropiere de Crimeea (Ucraina), unde se înregistrează o furtună, a anunţat un oficial din cadrul serviciilor ucrainene de supraveghere maritimă.

Incidentul s-a petrecut la scurt timp după ce un petrolier rusesc s-a rupt în două, deversând 1.300 de tone de ţiţei în mare, iar două cargoboturi încărcate cu sulf s-au scufundat duminică în strâmtoarea Kerci, care separă Crimeea de litoralul rus.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici