Emmanuel Macron afirmă că a clarificat cu Joe Biden problemele generate de parteneriatul AUKUS

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, vineri, că a clarificat cu omologul său american, Joseph Biden, aspectele referitoare la gestionarea parteneriatului Statelor Unite cu Australia şi Marea Britanie (AUKUS), subliniind că ar fi important să nu se repete problemele din ultima perioadă.

485 afișări
Imaginea articolului Emmanuel Macron afirmă că a clarificat cu Joe Biden problemele generate de parteneriatul AUKUS

Emmanuel Macron afirmă că a clarificat cu Joe Biden problemele generate de parteneriatul AUKUS

"Am clarificat ceea ce a trebuit să clarificăm. Acum, ceea ce este important este să ne asigurăm că o astfel de situaţie nu va mai fi posibilă în viitor", a declarat Emmanuel Macron după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele SUA în incinta Ambasadei Franţei de la Vatican.

"Acum vor conta acţiunile din următoarele săptămâni, din următoarele luni, din următorii ani", a subliniat Emmanuel Macron, citat de CNN.

Preşedintele Joseph Biden a admis că Administraţia de la Washington a gestionat inadecvat faţă de Franţa situaţia parteneriatului strategic cu Australia şi cu Marea Britanie (AUKUS). "Eu am avut impresia că Franţa fusese informată cu mult timp înainte despre acord. Cred că ceea ce s-a întâmplat a fost o lipsă de tact. Nu a fost foarte elegant, avusesem impresia că anumite lucruri se întâmplaseră, dar de fapt nu se întâmplaseră. Franţa este un partener extrem de valoros şi o putere. Am făcut atât de multe lucruri împreună, au suferit împreună, am celebrat împreună, încât este greu să fie întreruptă această relaţie", a declarat Joseph Biden cu ocazia întrevederii pe care a avut-o vineri cu Emmanuel Macron.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au semnat recent un parteneriat de securitate (AUKUS) în zona Indo-Pacifică, pentru a ajuta Australia să se doteze cu submarine nucleare de fabricaţie americană. SUA, Marea Britanie şi Australia au semnalat că nu este vorba de staţionarea de arme nucleare pe teritoriul australian, ci de utilizarea sistemelor de propulsie nucleară pentru submarine militare. Franţa este profund nemulţumită că, în contextul noului acord, Australia va renunţa la un contract pentru achiziţionarea de submarine militare franceze. Parisul a reproşat că nu a fost informat oficial în avans despre acest parteneriat.

În contextul crizei, preşedintele Emmanuel Macron a decis chemarea pentru consultări a ambasadorilor Franţei din SUA şi Australia. Ulterior, după o conversaţie cu preşedintele SUA, Joseph Biden, Emmanuel Macron a decis, la începutul lunii octombrie, retrimiterea ambasadorului la Washington şi reluarea cooperării. Joseph Biden i-a oferit asigurări lui Emmanuel Macron privind menţinerea angajamentelor Statelor Unite faţă de aliaţii europeni. De asemenea, Franţa şi-a retrimis ambasadorul în Australia şi a cerut Guvernului de la Canberra acţiuni "concrete" pentru remedierea relaţiilor bilaterale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici