Etnicii ruşi din Crimeea speră într-o alipire la Rusia, după conflictul din Georgia

Cetăţenii de origine rusă din peninsula Crimeea nu au încetat să spere într-o alipire la Rusia, în urma conflictelor din Georgia.

62 afișări
Imaginea articolului Etnicii ruşi din Crimeea speră într-o alipire la Rusia, după conflictul din Georgia

Etnicii ruşi din Crimeea speră într-o alipire la Rusia, după conflictul din Georgia (Imagine: Mediafax Foto)

"Trăim cu visul că (peninsula, n. red.) Crimeea va redeveni rusă", spune Anghelina, o militantă prorusă din Sevastopol, oraş situat în sudul Ucrainei, care spune că este speranţa ei, după ce Moscova a recunoscut cele două teritorii georgiene.

"Noi încă mai credem, dacă nu, vom înnebuni", adaugă Anghelina Mamoncikova, care se afla printre manifestanţii veniţi să protesteze în cursul săptămânii trecute faţă de sosirea în portul de la Sevastopol, baza flotei ruse de la Marea Neagră, a unei nave militare americane.

Aproximativ o sută de persoane scandau pe un chei din Sevastopol "Yankeilor, întoarceţi-vă acasă!", locuitorii acestei regiuni ucrainene susţinând ideea alipirii teritoriului la Rusia.

Sentimentele proruse în Crimeea au explicaţii istorice, această republică autonomă ucraineană a fost anexată la Rusia în secolul XVIII, ulterior cedată accidental şi "pe nedrept", din punct de vedere al locuitorilor proruşi, Ucrainei sovietice, în 1954, de către Nikita Hrusciov.

În prezent, 58 la sută dintre locuitori declară că sunt de origine rusă, 25 la sută ucraineni, iar 13 la sută tătari.

Însă, recenta recunoaştere de către Kremlin a independenţei republicilor separatiste Ageorgiene Osetia de Sud şi Abhazia, în urma conflictului militar dintre Moscova şi Tbilisi, i-a încurajat pe separatişti.

"În 1994, numărul locuitorilor din Crimeea care doreau alipirea de Rusia a regiunii era de două-treimi din populaţie. Între 2006-2007, cota a scăzut spre mai puţin de 20 la sută", a declarat analistul Oleksandr Formanciuk.

"Evenimentele din Georgia au sporit această cifră. Mulţi dintre cetăţenii de aici aşteaptă", a continuat el, după ce europenii au menţionat Crimeea drept următoarea ţintă a Moscovei, după Tbilisi.

"Ce a făcut Ucraina bun pentru noi? Nimic!" susţine, Vadim, un şofer de taxi din Sevastopol.

Radicalii proruşi sunt slab reprezentaţi în adunările locale, iar în cadrul protestelor lor foarte rar ating peste câteva sute de persoane, explică o sursă din cadrul forţelor de ordine de la Simferopol.

Prezenţa unei importante minorităţi a tătarilor, cu sentimente antiruse, diminuează şansa repetării unui scenariu georgian în Crimeea, apreciază observatorii.

"Mulţi înţeleg că a te alătura Rusiei înseamnă să devii parte beligerantă", observă la rândul său un reprezentant al forţelor de ordine de la Simferopol, sub acoperirea anonimatului.

În plus, nici nu există indicii privind o invazie rusă în Crimeea, iar informaţiile referitoare la livrarea masivă a paşapoartelor ruse nu par să se confirme, au dat asigurări mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine regionale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici