Euforie generală la ceremonia de învestire a primului preşedinte afroamerican (Galerie Foto)

Euforie şi un sentiment general de uşurare s-a remarcat la final, printre miile de spectatori care au asistat la ceremonia de inaugurare pe dealul Capitoliului unde Barack Obama a primit, marţi, învestitura de preşedinte al Statelor Unite, transmite corespondentul MEDIAFAX la Washington.

145 afișări
Imaginea articolului Euforie generală la ceremonia de învestire a primului preşedinte afroamerican (Galerie Foto)

Euforie generală la ceremonia de învestire a primului preşedinte afroamerican (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă aş avea o piatra în loc de inima acum, şi aceea s-ar topi" spune un bărbat de culoare, la încheierea discursului inaugural al noului preşedinte.

Cu toate că a fost intens anticipată şi dezbatută, semnificaţia învestirii primului preşedinte afroamerican încă nu a fost conştientizată de mulţi americani până în momentul în care Barack Obama a rostit cuvintele

"Aşa să-mi ajute Dumnezeu", la încheierea jurământului de învestitură.

"Am crescut în sudul Americii şi îmi amintesc şi acum că în anii '50, fiecare instituţie avea patru toalete: pentru bărbaţi albi şi bărbaţi negri, pentru femei albe şi de culoare. Deci am străbătut o cale lungă", spune Peter Moore, în vârstă de 57 de ani, care lucrează pentru biroul unui congresman democrat.

Deşi fiecare din cei prezenţi în zona rezervată posesorilor de bilete avea garantat locul de acces la ceremonie, tribunele s-au umplut complet până la orele zece. Printre cei apăruţi în ultima oră – celebrităţi ca Oprah Winfrey, care şi-a făcut cu greu intrarea prin aleea aglomerată de la intrare spre tribuna VIP, înconjurată de gărzi de corp şi starul muzicii rock Bruce Springsteen, ajuns aproape de ora 11.00, care a preferat să rămână şi să urmărească ceremonia în picioare, în imediata apropiere a tribunelor rezervate publicului, împreună cu soţia.

Mai matinal, actorul Tom Hanks "dirija" deja traficul mulţimii, la intrarea portocalie. "Nimic de văzut aici, mergeţi la tribune", spunea el spectatorilor care se opreau să facă poze împreună cu el.

GALERIE FOTO

Aproximativ un million de persoane au început să umple încă dinainte de răsăritul soarelui zona din partea de vest a clădirii Capitoliului, până la Monumentul Washington, o suprafaţă de aproximativ doi kilometri pătraţi. Accesul în imediata apropiere a aripii de vest a Rotundei, unde a avut loc ceremonia, s-a făcut numai pe bază de bilete, în timp ce spectatorii fără bilete au putut urmări ceremonia de la distanţă, pe ecrane uriaşe amplasate pe marginea platoului numit Washington Mall.

Biletele pentru ceremonia de inaugurare au fost distribuite gratuit prin intermediul birourilor de circumscripţie ale fiecărui congresman, astfel încât alegători de pe întregul teritoriu al Statelor Unite să poată asista la inaugurare.

Spectatorii fără bilete au început să se adune din cursul nopţii şi s-au instalat cu pături şi scaune pe peluza Mall-ului, în aşteptarea momentului inaugurar, în pofida temperaturilor de sub zero grade, bucurându-se însă de soarele şi cerul senin din timpul zilei. Spre deosebire de Capitoliu şi Pennsylvania Avenue – ruta paradei, accesul pe Mall nu a fost ingrădit prin filtre de securitate.

"Este un moment istoric de o semnificaţie monumentală, iar mulţimile adunate aici simt asta. Este şi o renaştere sprirituală, aveam nevoie de această renaştere" spune Linda Norris, voluntar local din staff-ul de campanie al lui Obama, originară din Tampa Bay Florida, care a asistat la ceremonie dintr-una din tribunele apropiate de treptele Capitoliului .

"Am ajuns la Washington acum două zile. Am ştiut şi am crezut din prima zi de campanie că vom ajunge la un asemenea moment, am muncit din greu şi am transformat Florida din stat roşu (republican) în stat albastru (democrat) şi am câştigat alegerile".

Doar discursul noului preşedinte după învestire, cu referirile la "responsabilitatea" fiecărui cetăţean american şi misiunea dificilă de a pune "interesul comun înaintea celui personal" au reuşit să readucă solemnitatea momentului, spectatorii ridicându-se în picioare şi aplaudând, iar ceremonia încheindu-se pe acordurile imnului Statelor Unite.

Ceremonia a avut şi un final nu mai puţin simbolic. În timp ce grosul mulţimii care a asistat la ceremonie în aripa de vest a Capitoliului cobora spre staţiile de metrou, plecarea demnitarilor s-a făcut prin intrarea opusă, de est, a clădirii.

Astfel, spectatorii adunaţi pe treptele Bibliotecii Congresului, vis-a-vis de Capitoliu, pentru a face poze şi a urmări plecarea vip-urilor, au putut astfel fi martori şi au salutat cu urale ridicarea elicopterului care îl transporta pe de-acum fostul preşedinte, George W. Bush.

Material realizat de corespondentul MEDIAFAX la Washington Ilie Fugaru, ilie.fugaru@mediafax.ro.

Citeşte şi:

Barack Obama, al 44-lea preşedinte american

BIO: Barack Obama, primul politician de culoare devenit preşedintele SUA

BIO: Michelle Obama, prima femeie de culoare la Casa Albă

BIO: Joe Biden, un veteran al politicii, devine vicepreşedintele SUA

GALERIE FOTO - Barack Obama, învestit în funcţia de preşedinte al SUA

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici