Uniunea Europeană așteaptă în cursul zilei de vineri o scrisoare din partea lui Donald Trump, în care ar putea fi anunțate noile taxe pentru produsele exportate de europeni, potrivit Reuters.
Trump a extins conflictul comercial cu mai multe țări, anunțând deja taxe mai mari pentru Japonia și Coreea de Sud, o taxă de 50% pe cupru și o majorare la 35% a tarifelor pentru Canada, după multe săptămâni de negocieri cu Washingtonul.
Blocul european este divizat: Germania, principala forță economică a Uniunii, cere un acord rapid pentru a proteja industria, în timp ce Franța și alte state avertizează că Bruxelles-ul nu ar trebui să accepte un acord în termenii impuși de SUA.
„Ne-ar trebui un glob de cristal ca să înțelegem ce intenții au americanii”, a declarat un diplomat european, citat de Reuters. O altă sursă apropiată negocierilor a sugerat că un acord este aproape, la fel ca și riscul unui anunț brusc de noi tarife.
Piața bursieră europeană a reacționat imediat. Acțiunile au scăzut vineri, în timp ce investitorii așteaptă semnale clare din partea Washingtonului. „Toată lumea se aștepta la un acord mai bun, dar acum pare că rezultatul va fi unul mai prost”, a declarat Jochen Stanzl, analist-șef de piață la CMC Markets, companie britanică specializată în tranzacționare online și analiză financiară. El a adăugat că creșterea recentă a bursei germane reflectă speranțele unui acord comercial favorabil cu Statele Unite, însă tarife impuse Canadei, în ciuda atâtor săptămâni de negocieri, pun sub semnul întrebării șansele unui compromis real.
De partea cealaltă a Atlanticului, președintele Trump a declarat într-un interviu pentru NBC că nu toți partenerii comerciali vor primi scrisori: „Nu toată lumea trebuie să primească o scrisoare. Știm asta. Ne stabilim doar tarifele. Și vom transmite că toate celelalte țări vor plăti, fie 20%, fie 15%”, a spus el.
Declarația sa, care sugerează că SUA vor impune tarife în mod unilateral, fără negocieri punctuale sau acorduri personalizate, lovește în plin ideea unui acord cu taxe zero, promovată inițial de Uniunea Europeană. Bruxelles-ul spera la o eliminare reciprocă a taxelor pentru bunuri industriale, însă această abordare „în bloc” din partea Washingtonului reduce semnificativ șansele unui compromis echilibrat.
Potrivit datelor oficiale, deficitul comercial al SUA față de UE a fost de 235 miliarde de dolari în 2024, principala sursă de nemulțumire a lui Trump, însemnând că Statele Unite au importat mult mai multe bunuri din Uniunea Europeană decât au exportat, adică au cheltuit mai mulți bani pe produse europene decât au câștigat în Europa din vânzarea celor americane.
Reprezentanții blocului comunitar au contracarat argumentul lui Trump, arătând că Statele Unite au un excedent în comerțul cu servicii. Americanii oferă servicii europenilor, precum IT, consultanță sau servicii financiare, în valoare mai mare decât cele pe care le cumpără din Europa și recuperează în acest fel o parte din pierderea înregistrată pe zona bunurilor.
„Dacă această confruntare escaladează într-un conflict similar celui cu China, impactul asupra piețelor financiare va fi major”, a avertizat Joseph Capurso, șeful departamentului de economie internațională al băncii australiene Commonwealth Bank of Australia.
Tensiunile comerciale se fac simțite și în Asia. Secretarul de stat american Marco Rubio s-a întâlnit vineri, la Kuala Lumpur, cu omologul său chinez Wang Yi, în cadrul summitului ASEAN – o reuniune menită să gestioneze provocările din regiune, inclusiv cele de natură economică și geopolitică. SUA și China își dispută influența în Asia, iar Beijingul a avertizat că va reacționa dacă Washingtonul va reintroduce luna viitoare tarife comerciale mari. În plus, China a amenințat cu măsuri împotriva țărilor care încheie acorduri cu SUA pentru a o exclude din lanțurile globale de aprovizionare.