Evreii care au muncit în ghetouri ar putea primi pensie din partea Germaniei

Mii de evrei care au muncit în ghetouri sub ocupaţia nazistă ar putea primi pensie, după 65 de ani de la sfârşitul războiului, a anunţat joi Federaţia Fondurilor de Pensionare germană.

207 afișări
Imaginea articolului Evreii care au muncit în ghetouri ar putea primi pensie din partea Germaniei

Evreii care au muncit în ghetouri ar putea primi pensie din partea Germaniei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În virtutea unei recente jurispridenţe a Tribunalului social federal, aproximativ 56.000 de dosare de acest tip care au fost respinse vor fi reanalizate şi ar putea deschide calea către acordarea unei pensii, a precizat aceasta.

O lege germană prevedea deja, din 2002, dreptul la pensie pentru evreii care au muncit în ghetouri în această perioadă, dar numai dacă au muncit "din proprie voinţă" şi "primind remuneraţie". Aceste prevederi îi excludeau pe toţi cei care efectuau muncă forţată, aceştia fiind indemnizaţi separat.

Aproximativ 70.000 de evrei din întreaga lume, între care 30.000 în Israel şi 10.000 în Statele Unite şi Canada, au depus dosare la fondurile germane de pensionare, dar majoritatea au fost respinse pentru că nu a fost vorba despre muncă voită şi remunerată.

Între iunie şi septembrie, Tribunalul Social federal a pronunţat, însă, cinci hotărâri în care extindea interpretarea legii din 2002. Această nouă jurisprudenţă permite astfel dreptul la pensie pentru evreii care au muncit în ghetouri pentru a supravieţui şi care primeau hrană sau cartele pentru procurarea de alimente în schimbul muncii prestate.

Cele 65.000 de dosare care au fost respinse vor fi reexaminate în mod automat, potrivit Fedraţiei Fondurilor de Pensionare. "Nu este necesară depunerea unei noi cereri din partea celor interesaţi", a precizat Federaţia. În cazul în care se va constata că este datorată o pensie, ea va fi achitată retroactiv "începând cu data de 1 ianuarie 2005", a adăugat aceasta.

Cuantumul pensiilor acordate este în general cuprins între 100 şi 200 de euro pe lună, din 2005 şi până în prezent fiind vorba de un total între 6.000 şi 13.000 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici