Experiment nuclear periculos în Japonia: Treizeci de cercetători au fost expuşi radiaţiilor

Agenţia Japoneză pentru Energie Atomică (JAEA) a anunţat luni că 30 de cercetători au fost expuşi radiaţiilor în timpul unui incident produs într-un laborator nuclear, revizuind în creştere un prim bilanţ care anunţa patru cercetători.

242 afișări
Imaginea articolului Experiment nuclear periculos în Japonia: Treizeci de cercetători au fost expuşi radiaţiilor

Experiment nuclear periculos în Japonia: Treizeci de cercetători au fost expuşi radiaţiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul s-a produs joi într-un laborator de fizică nucleară din Tokaimura (120 de kilometri nord-est de Tokyo), în momentul în care cercetătorii transmiteau un fascicul de proton în aur în cadrul unui experiment de accelerare a particulelor.

Cincizeci şi cinci de angajaţi lucrau în complex atunci a fost declarată o problemă cauzată de o supraîncălzire.

Conform JAEA, doi cercetători au fost expuşi la radiaţii de 1,7 milisievert, adică puţin peste echivalentul unui examen radiologic. "Starea lor nu provoacă nicio îngrijorare medicală", a explicat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Comisia Internaţională de Protecţie Radiologică recomandă ca limita anuală de expunere să fie de 1 milisievert, dar apreciază că o expunere anuală mai mică de 100 milisievert nu reprezintă, statistic, un risc de apariţie a cancerului.

Potrivit JAEA, o substanţă radioactivă a fost emisă în mod accidental în timpul experimentului, "din cauza unei supraîncălziri provocate în aparenţă de probleme tehnice".

O parte din radioactivitatea emisă s-a răspândit în atmosferă, după ce angajaţii au pus în funcţiune ventilatoarele pentru a scădea nivelul căldurii în laborator.

Purtătorul de cuvânt al JAEA a subliniat că ventilatoarele nu ar fi trebuit utilizate, evocând o "eroare umană".

Securitatea nucleară este un subiect deosebit de sensibil în Japonia de la accidentul centralei nucleare Fukushima Daiichi (nord-est) în martie 2011, în urma unui cutremur urmat de tsunami, cea mai gravă catastrofă nucleară din lume de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl (Ucraina), în 1986.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici