Explozie într-o mină din Noua Zeelandă: Doi mineri au supravieţuit, alţi 36 au rămas în subteran

Cel puţin 36 de mineri au fost daţi dispăruţi după o explozie produsă într-o mină de cărbuni din Noua Zeelandă, autorităţile demarând operaţiuni de căutare.

70 afișări
Imaginea articolului Explozie într-o mină din Noua Zeelandă: Doi mineri au supravieţuit, alţi 36 au rămas în subteran

Explozie într-o mină din Noua Zeelandă: Doi mineri au supravieţuit, alţi 36 au rămas în subteran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Doi mineri au supravieţuit exploziei, dar nu se ştie nimic despre alţi 36 de mineri care erau în subteran în momentul accidentului, a anunţat directorul general al companiei miniere, Peter Whittall.

Explozia s-a produs vineri după-amiază, în jurul orei locale 16.30 (05.30 ora României), într-o mină de cărbune din Pike River, a anunţat poliţia. Potrivit primarului, poliţia, elicoptere de salvare şi ambulanţe au sosit la faţa locului.

"Încercăm să aflăm ce s-a întâmplat în subteran. Toată conducerea încearcă să afle ce s-a întâmplat şi când vom şti, vom putea publica un comunicat de presă", a anunţat compania minieră.

O echipă specializată în operaţiuni de salvare se afla la faţa locului şi încerca să îi localizeze pe minerii dispăruţi.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a confirmat că 36 de mineri sunt daţi dispăruţi. "Doi mineri au ieşit din mină şi primesc îngrijiri medicale la suprafaţă", a declarat Peter Whittall.

Explozia a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică în zona minei Pike River, îngreunând operaţiunile de căutare. La faţa locului au fost trimise ambulanţe şi elicoptere.

"Nu sunt veşti bune", a declarat primarul localităţii, Tony Kokshoorn, după ce iniţial anunţase că dispăruseră între 25 şi 30 de mineri.

Ministrul neo-zeelandez al Minelor, Gerry Browlee, a anunţat că Guvernul va face tot posibilul pentru salvarea minerilor, explicând că mina este solidă şi are un sistem de ventilaţie eficient. Mina este deţinută de compania New Zealand Oil and Gas şi de grupurile indiene Gujarat NRE Coke şi Saurashtra Fuels Private.

Accidentul s-a produs după închiderea Bursei din Wellington. Însă la Bursa australiană, valoarea acţiunilor Pike River Coal a scăzut cu 14 la sută.

În 1896, o explozie în mina neo-zeelandeză Brunner s-a soldat cu moartea a 65 de mineri, acesta fiind cel mai grav accident din istoria ţării.

Pe 13 octombrie, în Chile, 33 de mineri au fost scoşi din subteran după mai mult de două luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici