Extrema dreaptă se răspândeşte şi în Argentina. Un economist libertarian anarho-capitalist are şanse mari să ajungă preşedinte în octombrie

Alegătorii din Argentina sunt total nemulţumiţi de rezultatele guvernării a celor două forţe politice principale ale ţării. Astfel, algătorii le-au sancţionat prin a vota un candidat libertarian anarho-capitalist.

1033 afișări
Imaginea articolului Extrema dreaptă se răspândeşte şi în Argentina. Un economist libertarian anarho-capitalist are şanse mari să ajungă preşedinte în octombrie

Wikipedia Commons

Cu aproximativ 90% din buletine de vot numărate, economistul libertarian de extremă-dreapta Javier Milei a obţinut 30,5% din voturi, mult mai mult decât se prevedea în sondaje.

Principalul bloc conservator din opoziţie a obţinut 28%, iar coaliţia peronistă de la guvernare a ajuns pe locul trei cu 27%.

Rezultatul este o mustrare usturătoare la adresa coaliţiei peroniste de centru-stânga şi a principalului bloc de opoziţie conservatoare.

Chiar dacă Argentina are o echipă valoroasă de fotbal care a câştigat campionatul mondial din 2022, ţara suferă din cauza inflaţiei de 116% şi se confruntă cu o criză a costului vieţii, rezultând 4/10 persoane în sărăcie.

„Suntem adevărata opoziţie”, a spus Milei într-un discurs ţinut după rezultate. „O Argentina diferită este imposibilă cu aceleaşi vechituri care au eşuat întotdeauna”.

Votul la alegerile primare este obligatoriu pentru majoritatea adulţilor, fiind o repetiţie generală pentru alegerile generale din 22 octombrie şi dând o indicaţie clară despre cine este candidatul favoritul pentru a câştiga preşedinţi Argentinei. 

Alegerile din octombrie vor fi decisive pentru uriaşul sector agricol al Argentinei, unul dintre cei mai importanţi exportatori mondiali de soia, porumb şi carne de vită, dar şi pentru evoluţia monedei peso şi cu privire la desfăşurarea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional pentru o datorie de 44 de miliarde de dolari.

Potrivit CNN, criza economică i-a lăsat pe mulţi argentinieni dezamăgiţi de principalele partide politice şi i-a deschis uşa unui anarho-capitalist de extremă dreaptă, care este susţinut de majoritatea tinerilor.

„Inflaţia ne omoară şi incertitudinea locului de muncă nu ne permite să ne planificăm viaţa”, s-a plâns Adriana Alonso, o casnică în vârstă de 42 de ani.

Maria Fernanda Medina, o profesoară în vârstă de 47 de ani, a spus că şi-a pierdut, de asemenea, un oarecare optimism cu privire la faptul că politicienii aduc cu adevărat schimbarea după mulţi ani de crize economice în continuă schimbare.

„Nu am prea multe speranţe pentru că la toate alegerile mă simt puţin dezamăgită”, a spus ea.  „Dar hei, nu ne putem pierde orice speranţă, nu?". 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici