FBI exprimă "preocupări grave" în privinţa exactităţii unui raport al congresmenilor republicani/ Şeful de cabinet al Casei Albe: "Cred că va fi publicat destul de repede"

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a exprimat "preocupări grave" în privinţa exactităţii unui raport întocmit de Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a SUA, potrivit căruia ar exista o abordare împotriva lui Donald Trump în cadrul Departamentului de Justiţie, relatează Reuters.

431 afișări
Imaginea articolului FBI exprimă "preocupări grave" în privinţa exactităţii unui raport al congresmenilor republicani/ Şeful de cabinet al Casei Albe: "Cred că va fi publicat destul de repede"

În baza unor informaţii clasificate, raportul de patru pagini - redactat de către parlamentarul republican Devin Nunes, preşedintele Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor - sugerează că Departamentul de Justiţie şi FBI au abuzat de capacitatea de a supraveghea un membru al echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump.

"FBI a primit o oportunitate limitată de a analiza raportul, cu o zi înainte de votul din Comisiei pentru publicarea acestuia. După cum am precizat şi în timpul analizei iniţiale, exprimăm preocupări grave legate de omisiuni materiale privind fapte, care influenţează în mod fundamental exactitatea raportului", se arată într-un comunicat al FBI.

Totodată, Departamentul de Justiţie şi FBI nu susţin dezvăluirea publică a acestui raport, întrucât ar putea expune informaţii clasificate şi ar putea vicia investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele Rusiei în campania electorală americană şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi.

Şeful de cabinet al Casei Albe, John Kelly, a declarat miercuri că documentul ar putea să fie făcut public în curând, după finalizarea unei verificări de către avocaţii preşedinţiei.

"Cred că va fi publicat destul de repede şi întreaga lume îl va putea vedea. Acest preşedinte vrea transparenţă totală, pentru ca poporul american să-şi poată face propria evaluare. Şi dacă există oameni care trebuie traşi la răspundere, atunci aşa să fie", a spus Kelly.

Congresmenul republican Devin Nunes a catalogat drept "false" obiecţiile formulate în privinţa raportului.

"Nu este o surpriză faptul că Departamentul de Justiţie şi FBI se opun publicării de informaţii referitoare la abuzurile acestor agenţii privind supravegherea. Este clar că oficiali de rang înalt au folosit informaţii neconfirmate într-un document în instanţă, pentru a alimenta o anchetă de contrainformaţii în timpul unei campanii electorale americane", a spus Nunes.

În schimb, democratul Adam Schiff, membru în Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor, susţine că raportul "creşte riscul unei crize constituţionale, stabilind cursul unor acţiuni ulterioare ale Casei Albe privind demiterea procurorului special Robert Mueller sau, după cum pare mai probabil, a adjunctului procurorului general, Rod J. Rosenstein".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici