Fidel Castro consideră că romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial"

Liderul cubanez Fidel Castro a apreciat vineri că romii expulzaţi de Franţa sunt victimele unui "alt fel de Holocaust rasial".

52 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro consideră că romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial"

Fidel Castro consideră că romii expulzaţi din Franţa sunt victime ale unui "Holocaust rasial" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ultimul lucru la care ne-am fi putut aştepta este această nouă expulzare a ţiganilor francezi, victime ale cruzimii extremei-dreapta franceze, care a afectat deja 7.000 dintre ei. Sunt victimele unui alt fel de Holocaust rasial", a spus Castro, într-un mesaj citit după prezentarea părţii a doua a autobiografiei sale.

Fostul preşedinte comunist, în vârstă de 84 de ani, a făcut referire la repatrierea romilor din Franţa către România şi Bulgaria, condamnată de instituţiile europene.

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Tohmas Hammarberg, a afirmat miercuri, într-un mesaj publicat în contul său de Twitter, că retorica împotriva romilor este similară cu termenii folosiţi în trecut de nazişti şi de regimurile fasciste, însă joi a declarat că mesajul său nu viza Parisul.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicită Franţei şi altor state UE "să suspende imediat toate expulzările de romi".

Ministrul francez pentru Imigraţie, Eric Besson, a afirmat că, în perioada 1 ianuarie - 26 august, 8.313 români şi bulgari au fost repatriaţi din Franţa, marea majoritate voluntar, în timp ce în 2009 numărul repatrierilor a fost de 9.875.

"Protestul energic al francezilor este fundamental, în timp ce milionarii limitează dreptul la pensionare şi reduc posibilităţile de angajare", a mai spus Castro, referindu-se la modificarea vârstei de pensionare în Franţa, de la 65 la 67 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici