VIDEO   Financial Times: Ce modele de bombardiere strategice, submarine nucleare şi rachete balistice au fost testate de Rusia

Exerciţiile militare sporesc temerile occidentale că Moscova fabrică un pretext pentru a escalada campania sa şovăitoare din Ucraina.

15808 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Ce modele de bombardiere strategice, submarine nucleare şi rachete balistice au fost testate de Rusia

Sursa Foto - Creative Commons- racheta balistică intercontinentală RS-24 Yars, submarinul K-114 Tula purtător de rachete şi  bombardier  nuclear  strategic cu rază lungă de acţiune Tu-95.

Rusia a efectuat miercuri primele exerciţii nucleare majore de la începutul războiului împotriva Ucrainei, iar preşedintele Vladimir Putin a susţinut afirmaţii nefondate că Kievul ar fi căutat să dezvolte o „bombă murdară”.

Între timp, Moscova a continuat să intensifice retorica sa nucleară, transmite Financial Times

Putin a monitorizat evenimentele prin videoconferinţă de la Kremlin, în timp ce armata Rusiei a practicat ceea ce ministrul său al Apărării Serghei Şoigu a numit drept „o lovitură nucleară în masă cu forţe de atac strategice ca răspuns la un atac nuclear al adversarului nostru”.

Adresându-se şefilor serviciilor de securitate dintr-un grup de foste ţări sovietice după exerciţii, Putin a spus că „şansele unei confruntări geopolitice la nivel global au crescut brusc” şi a acuzat SUA că foloseşte Ucraina drept „berbec” împotriva Rusiei.

El a repetat afirmaţii fără dovezi conform cărora SUA „au transformat Ucraina într-un loc de testare pentru experimente biologice militare”, s-a plâns că Occidentul „o umple cu arme, inclusiv cu cele grele” şi închide ochii la „provocaţii” folosind un bombă murdară, un exploziv convenţional care transportă material radioactiv.

Ucraina a negat vehement afirmaţiile şi a spus că Kremlinul speră că spectrul războiului nuclear îi va presa pe susţinătorii din vest ai Ucrainei să accepte un acord de pace în condiţiile Rusiei.

Exerciţiile de miercuri au testat cele trei părţi ale capacităţilor nucleare ale Rusiei: racheta balistică intercontinentală RS-24 Yars, submarinul K-114 Tula purtător de rachete şi două bombardiere nucleare strategice cu rază lungă de acţiune Tu-95.

Washingtonul nu a spus că a detectat o schimbare în postura nucleară a Rusiei înaintea exerciţiilor anuale, despre care Moscova a avertizat SUA în prealabil.

Kievul a pledat pentru ajutor pentru a combate atacul Rusiei de la rachetele de croazieră, loviturile aeriene şi dronele iraniene. Ucraina urmează să primească primul său lot de sisteme de apărare aeriană Nasams din SUA, cel mai sofisticat sistem de apărare aeriană furnizat Ucrainei până acum, potrivit producătorului Raytheon.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici