Finlanda, îngrijorată de tensiunile NATO - Rusia în zona Mării Baltice: "Am vrea ca situaţia să se calmeze, nu să escaladeze"

Guvernul Finlandei este preocupat de eventuale incidente militare generate de transferul de către Rusia a unor sisteme de rachete în zona Mării Baltice, afirmă Jussi Niinisto, ministrul finlandez al Apărării, citat de site-ul agenţiei AP.

8648 afișări
Imaginea articolului Finlanda, îngrijorată de tensiunile NATO - Rusia în zona Mării Baltice: "Am vrea ca situaţia să se calmeze, nu să escaladeze"

Finlanda, îngrijorată de tensiunile NATO - Rusia în zona Mării Baltice: "Am vrea ca situaţia să se calmeze, nu să escaladeze" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea baltică nu constituie o ameninţare directă, dar există riscul unei spirale de acţiuni şi contraacţiuni care ar putea "produce incidente, chiar dacă doar accidentale", a declarat Jussi Niinisto.

"Noi susţinem stabilitatea, am vrea ca situaţia să se calmeze, nu să escaladeze", a subliniat Jussi Niinisto într-un interviu acordat postului finlandez MTV3News.

Niinisto a admis că Rusia ar putea să ameninţe Finlanda chiar dacă până acum nu a observat semnale clare în acest sens din partea Administraţiei Vladimir Putin.

Alianţa Nord-Atlantică a exprimat preocupare privind decizia Rusiei de a instala sisteme de rachete în regiunea Kaliningrad, denunţând o "atitudine agresivă" şi lansând un apel la dialog pentru reducerea tensiunilor. Instalarea unor sisteme de rachete în apropierea frontierelor NATO "nu va contribui la reducerea tensiunilor sau la restabilirea predictibilităţii în relaţiile bilaterale", a transmis marţi Alianţa Nord-Atlantică. Este necesară mai multă transparenţă în privinţa activităţilor militare, "pentru evitarea incidentelor şi a riscurilor apariţiei unor neînţelegeri", a precizat NATO.

Moscova a semnalat că va amplasa sisteme antirachetă S-400 şi rachete balistice de tip Iskander în regiunea Kaliningrad, situată la frontiera cu ţări NATO precum Polonia şi Lituania. Există informaţii că Rusia ar instala şi baterii de rachete Bastian în Kaliningrad.

La rândul său, Alianţa Nord-Atlantică a aprobat, la summitul din iulie, un plan de consolidare a prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice, o decizie criticată dur de Rusia, care a ameninţat cu măsuri simetrice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici