UE şi NATO vor să înfiinţeze în Finlanda un centru de studiere a războiului "hibrid". Rusia, acuzată că foloseşte astfel de tactici în Ucraina şi alte state din Europa

Mai multe state din cadrul NATO şi UE au în plan să înfiinţeze în Finlanda un centru de cercetare a metodelor de combatere a războiului "hibrid", în contextul acuzaţiilor că Rusia ar folosi tactici specifice acestui tip de război în Ucraina şi alte state europene, scrie Reuters online.

2876 afișări
Imaginea articolului UE şi NATO vor să înfiinţeze în Finlanda un centru de studiere a războiului "hibrid". Rusia, acuzată că foloseşte astfel de tactici în Ucraina şi alte state din Europa

Rusia a fost acuzată că foloseşte o combinaţie de forţe militare convenţionale şi neoficiale, atacuri cibernetice, propagandă şi alte tactici indirecte.

Luna trecută, autorităţile de la Helsinki şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu ceea ce consideră ca fiind o intensificare a propagandei Kremlinului în Finlanda.

Jori Arvonen, subsecretar finlandez de stat pentru Afaceri Europene, a declarat că discuţia privind înfiinţarea acestui centru s-a purtat cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Suedia şi statele baltice, dar şi cu oficiali UE şi NATO.

Atacurile de tip hibrid pot fi "de natură diplomatică, tehnologică sau financiară", a mai declarat Arvonen.

"De exemplu, în Finlanda se discută mult despre modul în care Rusia influenţează informaţiile", a declarat oficialul finlandez, care a indicat reţeaua teroristă Stat Islamic drept o altă entitate care utilizează tactici hibride, folosind dezinformarea pentru a radicaliza simpatizanţii.

Săptămâna trecută, Hans-Georg Maassen, şeful agenţiei germane de spionaj intern BfV, a declarat că autorităţile de la Berlin sunt extrem de preocupate de riscul unei potenţiale implicări a Moscovei în alegerile legislative din Germania, ce sunt programate să aibă loc anul viitor.

Iar oficialii din cadrul serviciilor secrete americane au avertizat înainte de alegerile pentru preşedinţia SUA asupra unei campanii care ar fi avut drept scop să submineze credibilitatea procesului electoral, suspectând că Moscova s-ar afla în spatele acestor acţiuni. Oficialii ruşi au negat orice implicare.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici