După aproape 13 săptămâni de blocadă totală a ajutoarelor umanitare, impusă de Israel asupra Fâșiei Gaza, marți a fost deschis în sudul Gazei un punct de distribuție a unor pachete alimentare, organizat de Fundația Umanitară Gaza (GHF), o entitate creată în Elveția, sub egida SUA, și de Israel, pentru a ocoli controlul Hamas. Mii de localnici, flămânzi și disperați după hrană au luat cu asalt locul de împărțire a cutiilor cu alimente, imediat după deschidere, potrivit sursei citate.
Mulțimea a rupt gardurile și barierele metalice, creând un haos total de teamă că hrana nu va mai fi împărțită și în ziua următoare. Gardienii înarmați s-au retras, iar unii angajații palestinieni le-au permis compatrioților să ia proviziile rămase. Incidentul a dus la ciocniri cu armata israeliană, care a tras în mulțime. Potrivit ministerului sănătății din Gaza, tirurile armatei israeliene în apropierea punctului de distribuție au ucis un palestinian și au rănit alți 47.
Planul fundației era ca fiecare familie să primească un singur pachet alimentar de două ori pe lună, distribuit printr-un sistem de control strict, inclusiv recunoaștere facială, iar beneficiarii să fie doar persoane neafiliate Hamas. „Fiecare cutie hrănește 5,5 persoane pentru 3,5 zile”, au comunicat reprezentanții organizației umanitare. Primii palestinieni care s-au prezentat marți au primit o cutie de carton, fără nicio altă formalitate, însă haosul instalat nu a permis tuturor celor sosiți să primească alimentele. GHF afirmă că au fost distribuite 8.000 de pachete, dar nu se știe câte au ajuns la cei care aveau cea mai mare nevoie, câtă hrană s-a vândut pe piața neagră și câte pachete au ajuns în mâinile Hamas, spun reprezentanții organizațiilor umanitare tradiționale din Gaza.
În paralel, ONU și partenerii săi, și-au reluat activitatea în enclavă. Aproximativ 299.000 de mese au fost pregătite și livrate prin intermediul a 70 de bucătării comunitare, iar 5 brutării au reînceput să funcționeze. Sute de mii de tone de hrană au fost depozitate, gata pentru o distribuire rapidă. „Când nivelul de asistență este atât de scăzut, este necesară o distribuție masivă și generalizată ca să liniștim populația”, a declarat pentru sursa citată unul din reprezentanții umanitari din enclava palestiniană.
Potrivit unei anchete publicate de New York Times pe 24 mai, proiectul comun al fundației americane și al Israelului, este, la origine, o idee israeliană, datând de la sfârșitul anului 2023, menită să submineze controlul Hamas asupra Gazei și să ocolească Națiunile Unite. Avigdor Liberman, politician israelian, a afirmat marți pe platforma X că finanțarea acestui sistem de ajutor provenea „de la Mossad și Ministerul Apărării” și a cerut procurorului general israelian să investigheze acest aspect.
Directorul executiv al fundației, Jake Wood, a demisionat: „Este clar că nu este posibil să punem în aplicare acest plan, respectând în mod strict principiile de umanitate, neutralitate, imparțialitate și de independență, pe care nu le voi abandona”, a declarat el într-un comunicat, referindu-se la sistemul de distribuție dezastroasă implementat marți. „Haosul actual se datorează faptului că responsabilii politici israelieni i-au înlăturat pe veteranii ajutorului umanitar, care sunt totuși experți în livrarea hranei către populațiile înfometate din Gaza”, a explicat situația creată Robert Blecher, expertul principal al International Crisis Group, organism ce monitorizează situații de criză în întreaga lume.
Lupta oamenilor pentru hrană a scos în evidență criza umanitară profundă în care se află Gaza, cu aproape o jumătate de milion de oameni aflați la limita extremă a crizei alimentare, într-o stare de malnutriție severă.
Specialiștii în ajutor umanitar anticipaseră acest lucru: noul sistem de distribuție a ajutoarelor alimentare solicitat de Israel, anunțat pe 5 mai și lansat haotic în 27 mai, s-a dovedit a fi ineficient și dezumanizant, arată analiștii Reuters.