FOCUS, un an de război în Ucraina: cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani

Războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Milioane de ucraineni au plecat din ţară, refugiindu-se în ţările occidentale. Ucrainenii care au rămas s-au alăturat armatei sau încearcă să supravieţuiească atacurilor ruşilor.

378 afișări
Imaginea articolului FOCUS, un an de război în Ucraina: cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani

ONU a stabilit că războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani. În primele zile de la declanşarea războiului, peste un milion de oameni, în special femei şi bătrâni, au plecat din Ucraina prin ţările vecine, Republica Moldova, Polonia şi România. Ulterior, numărul acestora a crescut foarte mult, ajungând la aproape opt milioane de persoane spre sfârşitul anului trecut. Cei mai mulţi refugiaţi au rămas în Polonia, dar numeroase persoane şi familii se află şi în Germania, România şi Ungaria. Refugiaţii au ajuns şi pe alte continente, în ţări precum SUA, Canada, Japonia şi Australia.

Peste 10 milioane de ucraineni au fost nevoiţi să se mute în interiorul ţării. Ei au plecat din zonele apropiate de linia frontului sau ocupate de ruşi către vestul Ucrainei care se află la distanţă de atacurile ruseşti.

În timpul războiului au fost aproape rase de pe faţa pământului numeroase localităţi ucrainene. De asemenea, au fost vizate numeroase obiective civile fiind bombardate şcoli, spitale, instituţii ale administraţiei locale şi unităţi care asigură utilităţile localnicilor. De exemplu, un raport realizat de cinci organizaţii neguvernamentale din SUA, Marea Britanie, Elveţia şi Ucraina arată că un spital din 10 a fost avariat în Ucraina în timpul războiului. De asemenea, aproape 200 de lucrători medicali, care pe timp de război sunt protejaţi de legile internaţionale privind drepturile omului, au fost ucişi, răniţi, răpiţi sau arestaţi.

Ucrainenii vorbesc despre crime de război comise de ruşi în zonele ocupate. O anchetă specială vizează zona Bucea. Autorităţile ucrainene susţin că peste 300 de locuitori ai oraşului din nord-estul ţării au fost ucişi şi îngropaţi în cimitire improvizate la periferie. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre genocid şi a cerut Curţii Penale Internaţionale să investigheze ce s-a întâmplat în oraş.

Numărul total al victimelor în timpul războiului este greu de estimat. Specialiştii vorbesc despre zeci de mii de morţi în tabăra ucraineană, atât din rândul civililor, cât şi al militarilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici