Forţele speciale britanice antrenează trupele de elită libiene

Forţele speciale britanice din cadrul Special Air Service (SAS) antrenează trupele de elită libiene de şase luni, relatează sâmbătă cotidianul britanic Daily Telegraph.

218 afișări
Imaginea articolului Forţele speciale britanice antrenează trupele de elită libiene

Liiderul libian Muammar Kadhafi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit cotidianului, care citează surse din cadrul unităţii de elită britanice, un grup compus din patru până la 14 membri ai SAS îi antrenează pe omologii lor libieni în tehnici contrateroriste.

"Un mic grup de instructori ai SAS se ocupă de acest lucru în ultimele şase luni, în cadrul unui acord secret cu libienii", afirmă una dintre surse.

Ministerul Apărării refuză să comenteze informaţiile privind forţele speciale, însă Ministerul Afacerilor Externe, întrebat de cotidianul Daily Mail, a precizat că Londra "cooperează în prezent cu Libia în domeniul Apărării".

Conform Daily Telegraph, acordul a fost semnat la începutul lui 2009 de actualul şef al Guvernului, Gordon Brown, dar a fost elaborat sub guvernarea predecesorului său, Tony Blair, în 2004.

Membri ai SAS au protestat faţă de această cooperare, apreciind că are legătură cu eliberarea recentă, din motive medicale, a libianului Abdelbaset Mohammed al-Megrahi, singurul condamnat pentru atentatul împotriva avionului Pan Am în 1988, deasupra satului scoţian Lockerbie, soldat cu 270 de morţi.

Aceste surse s-au declarat nemulţumite în special că trebuie să antreneze soldaţi ai unei ţări care a furnizat arme paramilitarilor din Armata Republicană Irlandeză (IRA), în timp ce se luptau cu armata britanică în Irlanda de Nord.

"IRA era cel mai mare adversar al nostru, acum îl antrenăm pe sponsorul ei", a explicat un alt membru al SAS pentru cotidian, adăugând că multe persoane au fost nemulţumite în momentul anunţului.

Robin Horsfall, un fost membru SAS, a amintit că "există o listă lungă de soldaţi britanici care au murit din cauza sprijinului acordat de (liderul libian Muammar) Kadhafi teroriştilor", adăugând că acum "se cere SAS să facă ceva despre care ştie că este greşit din punct de vedere moral".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici