Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Oamenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin reducând căldura în casele lor

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a declarat că europenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin reducând încălzirea în casele lor, relatează The Guardian.

6050 afișări
Imaginea articolului Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Oamenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin reducând căldura în casele lor

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene: Oamenii pot contribui la lupta împotriva lui Vladimir Putin reducând căldura în casele lor

Rusia furnizează UE 40% din gazul său şi aproximativ un sfert din ţiţeiul său. UE doreşte să reducă dependenţa de combustibilul fosil rusesc înainte de 2030 şi să reducă gazul rusesc cu două treimi până la sfârşitul anului, a declarat Comisia.

"Este greu. Este al naibii de greu, dar este posibil. O putem face şi o putem face rapid. Avem nevoie doar de curaj pentru a ajunge acolo. Dacă a existat vreodată un moment pentru a face acest lucru, acesta este acum. Alegerile voastre în ceea ce priveşte cantitatea de energie pe care o consumaţi decid cât de puternici suntem în reacţia noastră faţă de Rusia", a declarat Frans Timmermans.

Investiţiile în regenerabile alături accelerarea proiectelor de eficienţă energetică sunt măsurile care pot reduce dependenţa UE de importurile energetice din Rusia. Concomitent cu acestea, la nivel european se caută soluţii pentru diversificarea surselor de alimentare, dependenţa atât de pronunţată de un furnizor instabil fiind o greşeală care nu mai trebuie repetată vreodată, a spus Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, într-un interviu acordat ulterior câtorva publicaţii, inclusiv Ziarului Financiar.

„Tranziţia energetică este la fel de valabilă ca la începutul pandemiei. Am transformat atunci tran­ziţia în vector de revenire economică, iar acum Green Deal este o soluţie la criza actuală. Este cel mai isteţ lucru pe care îl putem face. În plus, avem şi fondurile disponibile“, a declarat Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal.

În acest moment, statele europene sunt puternic afectate de războiul din Ucraina care a dus la preţuri istorice la gazul natural şi la barilul de petrol. Rusia asigură circa o treime din necesarul de gaz al blocului şi un sfert din petrol, dependenţa de acest furnizor devenind azi cea mai mare vulnerabilitate din sectorul energetic european. Timmermans spune însă că dacă sunt accelerate investiţiile în energia verde, dacă proiectele de eficienţă energetică merg în ritm alert, până la finalul acestui an Europa poate renunţa la două treimi din gazul adus din Rusia.

„Până la finalul anului, vom putea elimina două treimi din necesarul de gaz rusesc de acum. De asemenea, vrem maximizarea capacităţii din terminalele de LNG (gaz natural lichefiat) şi începem dialogul cu alţi parteneri, precum Azerbaidjanul. Vrem să devenim independenţi de gazul rusesc.“

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici