Franţa şi Germania avertizează că Europa trebuie să îşi intensifice eforturile în domeniul apărării după victoria lui Trump

  • Naţiunile europene vor trebui să aloce mai mulţi bani pentru apărare după victoria lui Donald Trump.
  • Sunt înregistrate deja progrese semnificative în această direcţie, au declarat miercuri miniştrii Apărării din Franţa şi Germania.
  • Atenţia Washingtonului se va îndrepta probabil mai mult spre regiunea Indo-Pacific, a spus Boris Pistorius.
Urmărește
549 afișări
Imaginea articolului Franţa şi Germania avertizează că Europa trebuie să îşi intensifice eforturile în domeniul apărării după victoria lui Trump

„Având în vedere că perspectivele politice ale noului preşedinte american diferă de cele ale predecesorilor săi, trebuie să gestionăm această situaţie, să ne pregătim pentru ea şi să subliniem eforturile pe care le facem deja”, a declarat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, după întâlnirea cu omologul său francez Sébastien Lecornu, informează Politico.

Atenţia Washingtonului se va îndrepta probabil mai mult spre regiunea Indo-Pacific, unde China este văzută ca un rival strategic strategic, a spus Pistorius. „În acest fel, vor putea face mai puţin în Europa. Trebuie să umplem acest gol pentru a fi mai credibili în termeni de descurajare”, a adăugat el.

Comentariile sale au venit cu doar câteva ore înainte ca coaliţia germană să se destrame. Pistorius este membru al Partidului Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz.

Cei doi miniştri s-au întâlnit miercuri seară la Paris, la cererea lui Pistorius, pentru a discuta despre consecinţele realegerii lui Trump. 

Emmanuel Macron a discutat miercuri cu preşedintele ales al SUA despre războiul din Ucraina şi despre conflictul din Orientul Mijlociu.

În timpul primului său mandat Trump a acuzat frecvent ţările europene că profită de puterea militară americană şi că nu alocă suficienţi bani pentru apărare, vizând în special Germania.

Trump a declarat chiar în timpul campaniei electorale că ar „încuraja” Rusia să atace orice ţară membră NATO care nu îşi îndeplineşte obligaţiile financiare faţă de Alianţa Nord-Atlantică.

Ambii miniştri, ale căror ţări au atins obiectivul NATO de a cheltui 2% din PIB pentru apărare abia în acest an, au ţinut să îşi prezinte contribuţia la securitatea Europei. Guvernul german a aprobat miercuri un proiect de lege privind serviciul militar voluntar începând cu 2025.

Lecornu a făcut apel la ţările europene să îşi continue eforturile de reînarmare. El a declarat că Franţa va face presiuni pentru ca NATO să analizeze mai atent contribuţiile militare reale ale aliaţilor - avioane de război, nave de război, trupe - nu doar cifra de 2%.

Pistorius a adăugat că Statele Unite vor rămâne un aliat important, dar a subliniat că Europa nu îşi poate permite să lase „decalajele de capacitate militară să crească”.

Ambii miniştri au îndemnat naţiunile europene să rămână unite şi au anunţat că îi vor invita în curând pe omologii din Italia, Polonia şi Regatul Unit să se întâlnească şi să discute despre cum să procedeze pentru „a ne consolida suveranitatea, a fi suficient de uniţi, a ne lăsa egoismul în urmă”, a spus Pistorius.

„Ucraina va avea nevoie de sprijinul nostru neclintit”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici