Gazprom acuză Ucraina că nu a plătit factura la gaze, de 882 de milioane de dolari, sugerând un eventual nou conflict

Gigantul rus în domeniul gazelor naturale Gazprom a acuzat marţi Ucraina că nu i-a plătit suma de 882 de milioane de dolari, lăsând să planeze astfel ameninţarea unui conflict cu privire la livrarea de gaze, în contextul în care Kievul se pregăteşte să se apropie de UE.

354 afișări
Imaginea articolului Gazprom acuză Ucraina că nu a plătit factura la gaze, de 882 de milioane de dolari, sugerând un eventual nou conflict

Gazprom acuză Ucraina că nu a plătit factura la gaze, de 882 de milioane de dolari, sugerând un eventual nou conflict

"Suntem extrem de îngrijoraţi de situaţia actuală a plăţilor gazelor ruseşti de către Ucraina", a declarat Aleksei Miller, preşedintele grupului public rusesc, citat de agenţii ruse.

El a declarat că a fost de acord de acord cu o amânare a plăţii unei facturi în valoare de 882 de milioane de dolari în contul gazelor livrate în august, dar că această amânare a expirat la 1 octombrie. "Situaţia este foarte gravă, deoarece contractul prevede ca în caz de încălcare a condiţiilor de plată să trecem la un sistem de plată în avans", a avertizat el.

Relaţiile tensionate dintre Rusia şi Ucraina au condus în mai multe rânduri, în ultimii ani, la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale către această ţară, care este foarte dependentă de ele, în pofida numeroaselor iniţiative vizând identificarea de noi surse de aprovizionare.

Aceste conflicte au perturbat în trecut exporturile de gaze ruseşti către UE, Ucraina fiind principala ţară de tranzit.

Gazprom acoperă peste un sfert din consumul de gaze naturale din Europa, iar exporturile sunt în creştere puternică la începutul anului, mai ales în perioade reci.

Miller a subliniat că, la rândul său, grupul rus a plătit Kievului în avans cheltuielile de tranzit pentru anul viitor şi a fost de acord cu o reducere a preţului gazelor destinate stocării în depozite subterane ucrainene, cu scopul de a dispune de rezerve pentru irana şi pentru furnizare către alte state europene.

În ianuarie, Gazprom a cerut Naftogaz, operatorul ucrainean în domeniu, şapte miliarde de dolari pentru gaze neconsumate dar prevăzute în contract.

Kievul solicită o reducere a preţului impus de Moscova, care doreşte în schimb ca Ucraina să se integreze în Uniunea Vamală şi să permită Gazprom accesul la o parte a reţelei sale de transportare a gazelor.

Aceste noi ameninţări au loc odată cu apropierea summitului european de la Vilnius, la sfârşitul lui noiembrie, când Ucraina ar putea să semneze un Acord de Asociere cu UE.

Bruxelles-ul îi impune drept condiţie eliberarea din închisoare a fostului premier Iulia Timoşenko, în prezent în opoziţie.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a negat, însă, orice legătură între cele două probleme.

"Subiectul datoriilor la gaze nu este politic şi nu are în niciun caz legătură cu Acordul de Asociere cu UE", a declarat Dmitri Peskov pentru agenţia oficială Itar-Tass.

Moscova a avertizat recent Kievul asupra posibilităţii unor represalii comerciale în cazul unei asocieri cu UE, care ar crea o zonă de liber-schimb. Consilierul economic al Kremlinului Serghei Glaziev a avertizat în privinţa unei "acţiuni sinucigaşe".

Economia ucraineană, aflată în recesiune de un an, rămâne foarte orientată spre Rusia, unde efectuează un sfert din exporturi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici