General britanic, înainte de a demisiona: Armata Marii Britanii nu poate apăra ţara în cazul unui atac convenţional

Forţele armate din Marea Britanie sunt "ofilite" din cauza reducerilor bugetare şi nu pot apăra ţara în cazul unui atac militar convenţional, fiind depăşite în cazul unor raiduri aeriene ale Rusiei, avertiza generalul Richard Barrons, şeful Comandamentului interarme britanic, înainte de a demisiona.

3361 afișări
Imaginea articolului General britanic, înainte de a demisiona: Armata Marii Britanii nu poate apăra ţara în cazul unui atac convenţional

General britanic: Armata Marii Britanii nu poate apăra ţara în cazul unui atac convenţional (Imagine: Shutterstock)

Într-un memorandum de zece pagini trimis ministrului britanic al Apărării, Michael Fallon, în aprilie, generalul Richard Barrons, care era în acel moment şef al Comandamentului Statului Major Interarme, atrăgea atenţia că nu există un plan de apărare a Marii Britanii în cazul unui atac militar convenţional şi că armata britanică ar fi depăşită de raiduri aeriene ruse, informează cotidianul Financial Times.

"Capacităţi militare fundamentale pentru orice armată puternică au fost ofilite din cauza reducerilor bugetare. Ministerul britanic al Apărării depune eforturi pentru a menţine vitrina, în timp ce capabilităţi tehnice esenţiale au fost eliminate în mod repetat", afirma generalul Richard Barrons în memorandumul privat trimis înainte de a se retrage din funcţie, în aprilie.

"Nu există un plan de apărare a Marii Britanii în cazul unui conflict. Combaterea terorismului este limita actualizării planurilor şi pregătirilor de securizare a spaţiului aerian, a teritoriului şi zonelor maritime britanice... Nu există un lanţ complet de comandă ierarhică, nici mecanisme de control, nu avem antrenamente sau planuri de apărare a teritoriului. O campanie aeriană rusă ar depăşi imediat forţele armate britanice", a argumentat generalul Barrons.

Potrivit fostului şef al Comandamentului Statului Major Interarme, armata britanică nu este pregătită să contracareze o forţă terestră inamică şi este depăşită semnificativ de Rusia la nivelul capabilităţilor militare.

Ca reacţie la dezvăluirea memorandumului privat, Ministerul britanic al Apărării a transmis că anul trecut a fost elaborat un plan pentru achiziţionarea unor nave şi avioane militare, precum şi în sensul suplimentării personalului militar.

Guvernul Marii Britanii s-a angajat anul trecut să atingă ţinta stabilită de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru bugetul în domeniul apărării. Bugetul militar britanic a fost redus treptat începând din anul 2010, la fel ca şi personalul militar.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici