Planul va fi prezentat sub forma unui proiect de lege cabinetului la sfârșitul lunii august și va promite salarii atractive și flexibilitate în efortul de a convinge tinerii de 18 ani să se înroleze, scrie Financial Times.
Pentru început, planul prevede atragerea de voluntari în forțele armate, însă include și prevederi privind serviciul militar obligatoriu în cazul în care numărul voluntarilor nu este unul suficient.
Inițiativa legislativă ar prevedea, de asemenea, reintroducerea serviciului militar obligatoriu în scenariul în care acest lucru este considerat necesar din cauza situației de securitate și cu condiția ca parlamentul să-și dea aprobarea explicită.
Potrivit AFP, începând din anul 2028, toți tinerii bărbați în vârstă de peste 18 ani vor fi obligați să se supună unui examen medical pentru a se stabili dacă sunt apți pentru serviciul militar, indiferent dacă sunt sau interesați să se înroleze în armată.
Inițiativa vine și în contextul în care cancelarul german Friedrich Merz a introdus planuri radicale pentru a scuti în mare măsură cheltuielile de apărare de la regulile stricte ale Germaniei în materie de datorii, în cadrul unei inițiative de a construi „cea mai puternică armată convențională din Europa”.
Planul oficialilor germani este de a se baza pe voluntari pentru a completa efectivele și speră să recruteze 40.000 de noi recruți pe an până în 2031.
Obiectivul final este de a avea o armată formată din 460.000 de persoane, compusă din 260.000 de soldați activi și 200.000 de rezerviști.
În prezent, armata Germaniei numără 180.000 de soldați și 49.000 de rezerviști.