Germania îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul UE / Varşovia aşteaptă o soluţie de compromis

  • Germania, care exercită Preşedinţia Consiliului UE, îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul comunitar
  • Oficial german: Actuala perioadă nu permite acţiuni de veto, ci măsuri rapide în spiritul solidarităţii
  • Guvernul Poloniei aşteaptă o soluţie de compromis din partea UE
1059 afișări
Imaginea articolului Germania îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul UE / Varşovia aşteaptă o soluţie de compromis

Germania îndeamnă Ungaria şi Polonia să aprobe bugetul UE / Varşovia aşteaptă o soluţie de compromis

Guvernul Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a cerut marţi Ungariei şi Poloniei să aprobe bugetul UE şi Fondul de relansare economică post-pandemie, iar Guvernul de la Varşovia a anunţat că aşteaptă o soluţie de compromis.

Actuala perioadă nu permite acţiuni de veto, ci măsuri rapide în spiritul solidarităţii, afirmă Michael Roth, secretar de stat pentru Afaceri Europene în Ministerul de Externe de la Berlin, conform site-ului Tagesschau.de.

Cetăţenii statelor membre UE mizează pe susţinerea instituţiilor, a subliniat oficialul german, avertizând că toată lumea va plăti un preţ mare dacă bugetul UE şi Fondul de relansare economică nu vor fi aprobate rapid.

Heiko Maas, ministrul german de Externe, s-a declarat încrezător că se va ajunge la o soluţie de compromis. "Este vorba de mulţi bani, de care numeroase ţări din Uniunea Europeană au nevoie urgentă şi pe care îi aşteaptă, astfel că este nevoie de o soluţie rapidă. Sunt convins că vom găsi o soluţie", a afirmat Heiko Maas.

Guvernul Poloniei a anunţat marţi că aşteaptă o soluţie de compromis din partea Bruxellesului. "Aşteptăm noi propuneri, coerente cu tratatele UE", a declarat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia. "Polonia vrea ca acordul bugetar să fie aprobat cât mai rapid, dar fără costuri în materie de suveranitate naţională", a argumentat, la rândul său, Szymon Szynkowski, secretar de stat în Ministerul polonez de Externe, citat de ediţia în limba germană a agenţiei Reuters.

Ungaria şi Polonia au blocat, luni după-amiază, o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică. În cursul unei reuniuni a ambasadorilor UE, reprezentanţii Ungariei şi Poloniei au blocat procedura Deciziei Propriilor Resurse, necesară aprobării Fondului UE de relansare economică. "Ambasadorii UE nu au putut obţine unanimitatea necesară pentru iniţierea procedurii scrise, din cauza rezervelor exprimate de două state membre", a anunţat Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene.

"Ungaria a blocat prin veto bugetul UE, aşa cum avertizase premierul Viktor Orban, întrucât nu putem susţine proiectul în forma actuală, cu acea clauză care condiţionează deciziile bugetare de criteriul statului de drept, este în contradicţie cu rezultatele summitului din iulie", a confirmat, prin Twitter, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta.

Ungaria şi Polonia au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, avertizând că ar putea bloca aprobarea bugetului multianual comunitar şi a Fondului de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. "Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie", a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine "definiţii neclare privind încălcarea normelor", astfel că "pot apărea abuzuri politice".

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord cu negociatorii Parlamentului European privind un mecanism de condiţionare a accesului la fonduri comunitare de respectarea normelor statului de drept, un sistem care ar putea funcţiona prin majoritate calificată. Acordul provizoriu a fost obţinut pe baza recomadărilor formulate la summitul Consiliului European desfăşurat în iulie şi trebuie aprobat formal de Consiliul UE şi de Parlamentul European. Conform unor oficiali UE citaţi de publicaţia germană Der Spiegel, Comisia Europeană va formula propunerile oficiale de sancţionare a unui stat care nu respectă normele statului de drept. Decizia de sancţionare va fi luată de Consiliul UE prin majoritate calificată: voturile a 15 state UE, reprezentând 65% din populaţia UE (o procedură numită şi regula "dublei majorităţi").

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici